79 Yaşındaki Güngör Nine 11 Yıl Sonra Yeniden Yürüdü

11 Eylül 2018 Salı 15:00
Bu haber 569 kez okundu

İskenderun’da 11 yıldır bel kayması, bel kemiği kırığı ve bel fıtığı nedeniyle yürüyemeyen 79 yaşındaki Güngör Artuç geçirdiği başarılı operasyonla yeniden yürümeye başladı.

79 Yaşındaki Güngör Nine 11 Yıl Sonra Yeniden Yürüdü

İskenderun’da 11 yıldır bel kayması, bel kemiği kırığı ve bel fıtığı nedeniyle yürüyemeyen 79 yaşındaki Güngör Artuç geçirdiği başarılı operasyonla yeniden yürümeye başladı.

Yaşın bir hastanın ameliyat olmasına engel olmadığını belirten Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koparan, “79 yaşındadır, 80 yaşındadır 30 yıl yaşayacaktır. 30 yıl yatağa bağımlı mı yaşacak? 30 yıl ağrısıyla mı yaşacak? 80 yaşındaki bir hastayı sen ameliyat etmiyorsun belinden dolayı. Ancak apandisi patlasa, dizi kırılsa, ayağı kırılsa, kalçası kırılsa ameliyat olmayacak mı? Muhakkak oluyor. Senin gibi hastaların ameliyatları çok zor ve yaşla birlikte hangi hasta olursa olsun bu ameliyatı bırakılsın, başka bir ameliyatta olsa 80 yaşındaki hastanın ameliyatı risktir. Bu sadece bele ait değildir” dedi.

79 yaşındaki nine Güngör Artuç, 22 Ekim 2007 yılında belinden ameliyat olduğunu ameliyat sonrası 2008 yılında katıldığı bir düğünde sandalyeden düşerek geçirdiği kaza sonucu belinde kayma ve kırık oluştuğunu söyledi.

11 yıldır gittiği her yerde sırtına üç yastık koyarak oturduğunu belirten Artuç, “Sol tarafıma ve sırt üstü hiç yatamazdım. Belimden kemik çıkmıştı çünkü elime değiyordu. Hiçbir yere gidemiyordum hep evin içindeydim. Yürüyemiyordum ayaklarım takılıyordu o kadar kötü olmuştum” dedi.

79 yaşındaki nine Artuç’un omurgalarında eğilme ve sinirlerin geçmiş olduğu kanallarda da daralma olduğunu ve buna bağlı olarak da yürüyemediğini ifade eden Op. Dr. Mehmet Koparan, “Omurga darlıkları 65 ve üzerinde görülür. 70 yaşlarında da oturmaya başlıyor. Hastalar çok çabuk yoruluyor. Ciddi ayak yanmaları, ayak takılmaları bu darlıktan dolayı ayağı takılıp düşebiliyor. Kalça kırığı veya başka şeyler gelişebiliyor. Gerek hastanın yaşından gerek ameliyatın sıkıntısı açısından ciddi sıkıntılı bir hastalık grupları” diye konuştu.

Doktor Koparan’a tesadüf olarak geldiğini belirten 79 yaşındaki Güngör Artuç, ameliyat sonrası çok rahatladığını artık hem sol tarafına ve hem de sırt üstü yatabildiğini söyledi.

Artuç, yanında hiç kimse olmadan yürüyemezken şimdi yürüdüğünü, umudunun olmadığını hatta masada kalabileceğini düşündüğünü belirterek Doktor Koparan’a teşekkür ederek, “Kimse demesin şu yaşta, bu yaşta ameliyat olmayım. Allah’ın dediği olur” diye konuştu.

‘Sizin yaşınızı yüksek, ameliyat olursanız masada kalırsınız’ diyerek kimi hekimlerin bu tip hastaların ameliyatından kaçındıklarını, böyle bir şeyin asla söz konusu olmadığını belirten Op. Dr. Mehmet Koparan, “Öyle söylendiği zaman aileler ameliyat ettirmekten vazgeçmesin. Sonuçta o doktor o cümleyi söylüyor ise o hastaya demek ki ameliyat gerekiyor. Bir hastaya ameliyat gerekiyor ise hiçbir bahane üretilemez. Onun muhakkak cerrahisinin yapılması lazım. Bunun sonunda hem hasta ve hem de aile mağduriyetten kurtulur. Bizim hastamız da daha önce ameliyat olmuş ve son iki yıldır da ciddi derece de ağrıları, pozisyona göre yatma güçlüğü çeken bir hastaydı. Şükür ameliyatını yaptık ve gayet iyi. Bunu örnek alarak diğer hastaların da aynı şekilde davranması özellikle önemli” dedi.

Doktor koparan son olarak yaptığı ameliyatın önemli ve riskli olduğunu ancak bunu başarılı bir operasyonla gerçekleştirdiklerini belirterek, yaptığı ameliyatın öncesini ve sonrasını anlattı. 79 yaşındaki Güngör Artuç doktoruyla birlikte yürüyüş yaparak, yeniden yürüyebilmenin mutluluğunu yaşadı ve doktoruna teşekkür etti.


Yorum Gönder