Adet Düzensizliği Neden Olur?

16 Aralık 2021 Perşembe 11:27
Bu haber 369 kez okundu

İskenderun Palmiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Çelik, adet düzensizliği hakkında bilgiler verdi.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

İskenderun Palmiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Çelik, adet düzensizliği hakkında bilgiler verdi.
Düzensiz kanamaların çoğunlukla hormonal nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Op. Dr. Emine Çelik, “İlk adet gününden, diğer adetin ilk gününe kadar geçen süre, 21-35 gün arasında ise normal adet döngüsüdür. Toplam kanama görülen gün sayısının 2-8 gün arasında olması normal olarak kabul edilir. Adet kanamasının; normal periyodunun dışında ağır olarak geçmesi, sık olması veya düzensiz olması, düzensiz adet kanamasıdır. Adet kanaması düzensizliklerinin yaklaşık yüzde 25’i üreme organları ile ilgili hastalıklardan kaynaklanırken, geri kalan yüzde 75’inde hormonal düzensizlikler düzensiz adet kanamasının sebebidir. Ergenlik öncesi veya menopoz sonrası vajinal kanama olması, mutlaka araştırılması gereken ciddi durumlardır. Düzensiz vajinal kanamanın hormonal olmayan sebepleri arasında; cinsel organlarda travmaya bağlı kanama, rahim veya rahim ağzı iltihabı, rahim miyomları, adenomyozis/endometriozis hastalığı, rahim iç zarının iyi huylu veya kanser türü hastalıkları, yumurtlama problemleri, pıhtılaşma sorunu sayılabilir. Düzensiz vajinal kanaması olan kadınlarda yaş önemlidir. 40 yaş öncesi olan düzensiz kanamalar çoğunlukla hormonal nedenlerle iken, 40 yaş sonrasında hormon dışı sebeplerle olma ihtimali yüksektir. Rahim içi araç kullanımı (spiral), doğum kontrol hapı veya aylık doğum kontrol iğneleri kullanımı da düzensiz vajinal kanama yapabilir. Gebeliğin erken dönem komplikasyonları da (düşük, dış gebelik, mol gebeliği) kanama şikâyeti yapabilir” açıklanmasında bulundu.

Tedavisi nasıl olur?

Op. Dr. Emine Çelik, “Adet düzensizliğinde tedavi; bu düzensizliğin sebebine, adet düzensizliğinin şekline, yaşa ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hekim muayenesinden sonra, tedavi planlanması yapılmaktadır” dedi.

Yorum Gönder