Psikolog Metin Karaahmetli moderatörlüğünde Psikolog Dilek Yıldırım’ın konuk olduğu programda Aile Yılı kapsamında bütün merak edilenler Mega FM dinleyicileriyle paylaşıldı.
Sosyal Hizmet Merkezi İskenderun İlçe Müdürlüğünde Psikolog olarak görev yapan Metin Karaahmetli’nin sunumunu yaptığı ‘Ailemiz Geleceğimiz’ adlı programında, ailenin önemi, 2025 Aile Yılı hakkında bilgiler, ailenin korunması ve güçlendirilmesi eylem planı, ailelerin karşılaştığı riskler ve sonuçlar, 2025 Aile Yılı kapsamında Hatay ve İskenderun özelinde yapılan çalışmalar ve aile içi iletişimi güçlendirmenin yöntemleri hakkında bilgiler konuşuldu.
2025 yılı, Türkiye'de "Aile Yılı" olarak ilan edilmiş olup, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu kapsamda aile kurumunu güçlendirmeye yönelik çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirten Psikolog Dilek Yıldırım; “Bu çalışmalar, aile içi iletişimi artırmak, evlilik öncesi eğitimler sunmak, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak gibi birçok alanı kapsamaktadır.
Başlıca Çalışmalar: Aile İletişim Atölyeleri: Aile Destek Merkezleri (ADEM) ve Sosyal Dayanışma Merkezlerinde (SODAM) aile içi iletişimi güçlendirmek amacıyla atölye çalışmaları düzenlenmektedir. Evlilik Öncesi Eğitim Programları: Yeni evlenecek çiftlere yönelik evlilik öncesi eğitimler verilmekte, bu sayede sağlıklı aile yapılarının temelleri atılmaktadır.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele: 2025 yılı için hazırlanan faaliyet planı kapsamında, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çeşitli bakanlıklar ve kurumlarla iş birliği yapılmaktadır.
Ailemiz Geleceğimiz Temalı Etkinlikler: 81 ilde düzenlenen etkinliklerle, aile değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedeflenmektedir.
Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı: 2024-2028 yıllarını kapsayan bu plan, aile yapısının güçlendirilmesi için stratejik hedefler ve faaliyetleri içermektedir.” İfadelerini kullandı.
Ailenin Korunması ve Güçlenmesi Eylem Planı, genellikle devlet politikaları ve sosyal hizmet stratejileri kapsamında aile kurumunu desteklemek ve toplumsal yapıyı güçlendirmek amacıyla hazırlandığını belirten Psikolog Dilek Yıldırım; “Bu tür bir eylem planı, çeşitli sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik unsurları kapsayarak şu başlıkları içerebilir:
1. Ekonomik Destek ve Sosyal Yardımlar İhtiyaç sahibi ailelere maddi yardım ve sosyal destek programları Ailelere yönelik vergi indirimleri ve teşvikler Kadın istihdamını destekleyici politikalar (kreş desteği, esnek çalışma saatleri) Engelli bireylerin ve yaşlıların bakımını üstlenen ailelere bakım desteği
2. Eğitim ve Bilinçlendirme Evlilik öncesi eğitim programları Aile içi iletişim, çocuk yetiştirme ve kriz yönetimi konularında rehberlik hizmetleri Şiddetsiz iletişim ve sağlıklı ilişki modelleri eğitimi
3. Aile İçi Şiddetle Mücadele Kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önleyici mekanizmalar (ALO 183 hattı, sığınma evleri, hukuki destek) Şiddet mağdurlarına psikolojik destek ve rehabilitasyon Şiddet uygulayanlara yönelik rehabilitasyon ve takip programları
4. Aile Danışmanlığı ve Psikososyal Destek Aile danışma merkezlerinin yaygınlaştırılması Aile terapisi, evlilik danışmanlığı ve çocuk/ergen danışmanlığı hizmetleri Psikolojik ilk yardım ve kriz müdahale hizmetleri
5. Toplumsal Değerler ve Kültürel Aktiviteler Aileyi destekleyen milli ve manevi değerlerin korunması Aile bağlarını güçlendiren kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin teşvik edilmesi Kuşaklararası bağları destekleyici projeler
6. Hukuki Düzenlemeler ve Politika Geliştirme Aile hukukunun güçlendirilmesi ve güncellenmesi Boşanma, velayet ve nafaka süreçlerinin adil ve hızlı yürütülmesi Aileye yönelik hizmetlerin izlenmesi ve veri tabanı oluşturulması
7. Özel Gruplara Yönelik Hizmetler Tek ebeveynli aileler Göçmen ve mülteci aileler Çocuk işçiliği riski taşıyan aileler Bağımlılık problemi olan bireylerin bulunduğu ailelerdir” dedi.
Mega Medya stüdyolarından canlı yayınlanan ‘Ailemiz Geleceğimiz’ programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden de canlı yayınlanırken, program her ay farklı konukları ağırlamaya devam edecek.
Vatandaşların bilgilendirildiği ‘Ailemiz Geleceğimiz’ radyo programının yönetmenliğini Mustafa Mert, Şirvan Selçuk ve Ali Uygun yaptı.
Yorum Gönder