Arsuz’da İlk ‘Tarım Çalıştayı’na Yoğun İlgi

04 Aralık 2018 Salı 10:14
Bu haber 976 kez okundu

Arsuz Belediyesi ve Arsuz Kent Konseyi iş birliği ile Arsuz’da ilk kez gerçekleştirilen “Arsuz Tarım Çalıştayı’na” Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanı sıra Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Meclis Üyeleri, Başkan yardımcıları, Muhtarlar ve halk yoğun ilgi gösterdi.

Arsuz'da İlk ‘Tarım Çalıştayı'na Yoğun İlgi

 Arsuz Belediyesi ve Arsuz Kent Konseyi iş birliği ile Arsuz’da ilk kez gerçekleştirilen “Arsuz Tarım Çalıştayı’na” Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanı sıra Arsuz Kaymakamı Musa Sarı,  Arsuz Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Meclis Üyeleri, Başkan yardımcıları, Muhtarlar ve halk yoğun ilgi gösterdi.

 “Yeşil Sebzenin Yüzde Kırkı Hatay’dan”

Arsuz’un ülkedeki tarım alanları içerisinde önemli merkezlerden biri olduğunu belirten Başkan Culha; “Ülkemizin yeşil sebzesinin yüzde kırkı Hatay’dan karşılanmaktadır. Bunun ağırlıklı bir bölümünde Arsuz ilçesi yer alıyor. Yeşil sebzenin yanı sıra ilçemizde narenciye, zeytincilik ve son dönemde büyük bir ivme yakalayan seracılık kapsamında muz üretimi çok önemli bir yer almaktadır. Seracılık devlet tarafından destek görmektedir. Özellikle tarımın bilimsel yapılabilmesini önemsiyoruz. Bilim adamlarının önerileri doğrultusunda üretimin bilimsel yapılması açısından Çalıştayı önemsiyorum. Tabi bir sıkıntı da ürünlerin hak ettiği değeri yakalayamamasıdır. Bazı yıllarda narenciyemiz dalında kalmaktadır. Üretimin pazarlanması yolunda da Çalıştayın yol gösterici olacağını düşünüyorum” dedi.  

“Bu Çalıştay Doğru Adreste Yapılıyor”

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı; “Arsuz sadece bölgenin bir sayfiye merkezi, bir turizm cenneti değil en kaliteli balığıyla da, Medeniyetler şehri olmasıyla da ünlü bir yer. Tarımda da çok zengin bir tarım cennetidir. Çeşitliliğe baktığımızda şunu görüyoruz; Antalya bölgesinde yoğun yetişen muzun burada daha kalitelisini görebiliyoruz. Yaklaşık 60-70 dönüm civarı muz seramız var. Ülkenin yüzde yirmisine yakın maydanoz üretimi ilçemizde gerçekleşiyor. Narenciyemiz ve zeytinimiz kaliteli. Bunun yanı sıra bölgede Malatya kayısısı ayarında, kaliteli kayısı yetişiyor. Ya da tropikal bitki meyvelerini burada görebiliyorsunuz. Ben birçok yerde saksıda gördüğüm çiçeğin, bitkinin burada ağacını gördüm. Bu bakımdan çeşit ve kalite zenginliğini görünce şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu çalıştay doğru adreste yapılıyor,” dedi.

Arsuz’da toplumun daha da yükselmesine yönelik çalışmalar yapılıyor”

Arsuz Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek; “Bugün Arsuz açısından tarihi bir gün. Böyle bir konunun toplumun kendisi tarafından tartışılması, yerel yönetime ve üst yönetime ipuçları verecek bir toplantının yapılması önemli. Kent konseyleri; toplumu yönetime katan, yönetime destek veren, yön gösteren kuruluşlardır. Bu yönde gençlik ve kadın meclislerimiz de çalışıyor. Arsuz’da toplumun daha da yükselmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Desteklerinden dolayı belediye yönetimine teşekkür ediyorum. Değerli konuşmacılara, katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Çıkacak sonuç bildirgesini ve raporunun Arsuz Tarımı için önemli olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. İskender Sayek  “Arsuz’da Tarım” sunumunu gerçekleştirdi. İki başlık altında gerçekleşen Çalıştayın ilk konusu olan  “Tarımsal Kalkınma ” konusunda Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Prof. Dr. İbrahim Ortaç, Prof. Dr. Berkant Ödemiş katılımcılara çeşitli bilgiler verdiler.  ‘Tarımda Yeni Açılımlar’da ise; Doç. Dr. Selin Sayın ‘Su Altı Tarımı’,  Ömer Faruk Çelebi İse ‘EXPO 2021’ konularında bilgiler verdi. Çalıştayın sonunda konuşmacılara anı ve teşekkür plaketleri takdim edildi.

 

 

Yorum Gönder