Başkan Tosyalı, Avrupa Hareketlilik Haftası Toplantısına Katıldı

22 Ağustos 2019 Perşembe 14:30
Bu haber 564 kez okundu

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası 2019 Yılı Kampanyası Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

Başkan Tosyalı, Avrupa Hareketlilik Haftası Toplantısına Katıldı
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası 2019 Yılı Kampanyası Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu himayesinde, AB Türkiye Delegasyonu iş birliği ve TBB hizmet binasında düzenlenen toplantıya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile çok sayıda belediye başkanı, konuk ve gazeteci katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, şehirlerde hareketliliğin önemine ilişkin, “Avrupa’da trafik yoğunluğunun maliyeti 130 milyar avro. Eğer bunu şehirlere bölecek olursak, bu maliyet mesela İstanbul için 2 milyar avro, Berlin’de durum biraz daha iyi ve maliyet 390 milyon avro. Londra’da bu maliyet 1 milyar avro, Paris’te ise 1,4 milyar avro. Bu rakamlar, bugünkü toplantının ve ele alınan konuların ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Hem Avrupa hem de Türkiye’deki belediyelerin çok büyük demografik baskı altında bulunduğunu belirten Berger, ulaşım, trafikte kaybedilen zaman ve hava kirliliği konularının da önemli gündem maddeleri olduğunu dile getirdi.

Berger, şehirlerdeki hareketliliğin gelişmesinin ve daha farklı bir düzene oturtulmasının gerekli olduğuna işaret ederek, araba kullanımını azaltmak için sürdürülebilir alternatiflerin nasıl geliştirilebileceğinin, yeni bir hareketlilik kültürünün nasıl inşa edilebileceğinin tartışılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Yürüme ve bisikletle gidebilme konusunda alt yapıya yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Berger, “Elektro-hareketlilik ve araçların paylaşımıyla ilgili sistemleri kolaylaştırmak gerekiyor. Kamuya ait alanları, vatandaşlarımız için yeniden düzenlememiz gerekiyor. Entegre ulaşım ağları kurabilmek için yeni teknolojiler geliştirmemiz gerek. Şehir merkezlerimizi akıllı şehirlere dönüştürmemiz gerekiyor. Şehirlerimizi, daha az hareketli olan ve engelli kişilerin erişimine daha elverişli hale getirmemiz gerek” dedi.

Berger, yol güvenliğinin de önemine değinerek, Türkiye’de her yıl trafik kazalarında 7 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “En azından yılda bir gün, hiç kimsenin trafik kazasında hayatını kaybetmediği bir gün olsun istiyoruz” şeklinde konuştu.

Tanıtım Toplantısına yardımcısı Kemal Nadir Ünal ile birlikte katılan İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, bu yılki teması, ‘Güvenli yürüyüş ve bisiklet sürme’ olan kampanya ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sürdürebilir ulaşım tedbirleri ve alternatif ulaşım yollarıyla güzel İskenderun’umuzu daha modern ve daha yaşanılabilir bir geleceğe hazırlayacağız” diyerek, yeni  yürüyüş ve bisiklet yolu yapılacağının mesajını verdi.

Yorum Gönder