Büyükşehir’den Anlamlı Konferans

29 Ekim 2019 Salı 13:42
Bu haber 566 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıldönümü kutlamaları münasebetiyle anlamlı bir konferansa ev sahipliği yaptı.

Büyükşehir'den Anlamlı Konferans
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıldönümü kutlamaları münasebetiyle anlamlı bir konferansa ev sahipliği yaptı.
Samsun Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çolak, 28 Ekim Pazartesi günü Büyükşehir Meclis Salonu’nda Cumhuriyetin Kuruluşu ve Türk Kimliği konferansında Hataylılarla buluştu.

Konferansa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, kurum ve STK temsilcileri, Büyükşehir daire başkanları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bir dönem Mustafa Kemal Üniversitesi’nde de görev alan ve çalışmalarıyla tanınan Mustafa Çolak, konferansta cumhuriyet kavramının geçmişteki ve bugünkü ifade biçimini detaylarıyla ifade etti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri öğrencilik yıllarından cephedeki savaşlarına kadar hayatının her döneminde cumhuriyeti düşündüğünü ve bu kavramla ilgili kitapları okuduğunu da paylaşan Çolak, Atatürk’ün en çok Ziya Gökalp’in Türkçülük fikirlerinden etkilendiğini de sözlerine ekledi.

Millet kavramı üzerine de görüş bildiren Çolak, bu kavramın Fransız İhtilali ile birlikte değişikliğe uğradığını ifade ederek cumhuriyetin getirdiği en büyük nimetin tüm milletlere aynı hakları tanıması ve bunu yasalarla koruma altına alması olduğunu sözlerine ekledi.

Konferansın son bölümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken vatan mefhumunu esas aldığını ve cumhuriyetin ilanını bu esas üzerine gerçekleştirdiğini belirtti.

Konferansın sonunda katılımcılar Prof. Dr. Mustafa Çolak’a sorular yöneltti. Sorulara içtenlikle yanıt veren Çolak, katılımcılardan büyük alkış aldı.

Gerçekleşen konferans sonunda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Prof. Dr. Mustafa Çolak’a plaket ve Hatay’a özgü hediyeler takdim etti.

 

Yorum Gönder