Çocuk İstismarı Meclis Gündeminde

29 Mayıs 2019 Çarşamba 14:42
Bu haber 649 kez okundu

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, çocuk istismarı haberlerinin art arda geldiği bir dönemde pedofiliye yönelik ifadeler içeren “Zümrüt Apartmanı” adlı kitabı Meclis gündemine taşıdı.

Çocuk İstismarı Meclis Gündeminde
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, çocuk istismarı haberlerinin art arda geldiği bir dönemde pedofiliye yönelik ifadeler içeren “Zümrüt Apartmanı” adlı kitabı Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi veren Şahin, cinsel istismar suçunun işlediği çok açık olan kitabın görmezden gelinmesinin suça iştirak olduğunun altını çizerek, kitabın yayımlanması ya da varlığını herhangi bir şekilde sürdürülmesinin sonuçlarının çok daha ağır olacağına vurgu yaptı.

Şahin, çocuk istismarcılarının, katillerinin çoğunlukla yakınları, tanıdıkları olduğunu, ölüm nedenlerinin ise yine çoğunlukla istismar ve aile içi şiddet olduğunu belirterek, “Çocuğun psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve cinsel istismarının önüne geçmek başta devletin sonra da bireysel olarak hepimizin görevidir” dedi.

Çocukların bu tür istismara maruz kalmadıkları bir ülke yaratılması gerektiğini söyleyen Şahin, “Bu sapkın davranışın cezası her ne kadar kanunlarla hükme bağlansa da kanunların çocukları koruyamadığı açıkça ortadadır. Yapılması gereken çocukların bu tür istismarla maruz kalmadıkları bir ülke yaratmaktır.

Bunun için önce zihniyetin değişmesi şarttır. Yani çocuğun üzerinde tahakküm, iktidar kurulacak bir nesne değil birey olduğu kabul edilmelidir” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın Adli Sicil İstatistiklerindeki ‘Çocukların Cinsel İstismarı Suç ve Karar Sayıları’nı hatırlatan Şahin, “2010- 2017 yılları arasında çocukların cinsel istismarı suçundan açılan davalardaki toplam suç sayısı 134 bin 960. 2016’da 15 bin 51 suç sayısı 2017 yılında 16 bin 348’e çıktı. Bu vahim tablo bize hükümetin bütüncül bir çocuk politikası olmadığını da göstermektedir.

Bu nedenle bir an önce bu konuda çalışmalar yapılmalı ve çocukları koruyan bir yaklaşım geliştirilmedir” diye konuştu.

Soru önergesinde, Zümrüt Apartmanı isimli kitabın basılmadan önce herhangi bir denetimden geçirilip geçirilmediğini, bu suç eylemini kitap haline getiren kişi hakkında başlatılan soruşturma hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini, kitabı basan yayınevi hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını, kitabın toplatılması yönündeki çalışmalarını, satışta olan kitapların içerikleri hakkında cinsel istismar ve şiddeti öven içeriklerle ilgili yapılan denetimleri sorgulayan Şahin, İstanbul Sözleşmesi ve kendi mevzuatımızda pedofiliyi övmenin suç olduğu ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması ile ilgili hükümleri hatırlattı.

Yorum Gönder