‘Denizciliği, Türk’ün Milli Ülküsü Olarak Benimsemeliyiz’

30 Haziran 2020 Salı 16:10
Bu haber 1134 kez okundu

Kabotaj Hakkının Türk Bayrağına ve Ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 94’üncü yıldönümü İskenderun’da törenlerle kutlanacak.

‘Denizciliği, Türk'ün Milli Ülküsü Olarak Benimsemeliyiz'

Kabotaj Hakkının Türk Bayrağına ve Ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 94’üncü yıldönümü İskenderun’da törenlerle kutlanacak.

İskenderun’un deniz ve sahil kenti olmasının yanı sıra Doğu Akdeniz’de özel bir liman kenti olma özelliği, iskeleleri, balıkçı barınakları, deniz kuvvetleri ve kolluk güçlerinin de varlığıyla denizcilik sektörünün gelişmesi potansiyelinin çok üstünde bir katkı sunması gerektiğini söyleyen İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, “Kabotaj Kanunu”; Ülkemizdeki Denizcilik sektörünün bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük bir önem arz etmekte olup, 94 yıldır 1 Temmuz tarihi ise “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Kurtuluş Savaşı’nın akabinde denizlerimizde ki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesini takiben yabancı devletlerin denizlerimiz üzerinde ticaret hâkimiyeti de son bulmuştur. “Kabotaj Kanunu” amir hükümleri ile denizlerimize sahip çıkma bilincini milletimize aşılamış, denizciliğimizin gelişip, büyümesinde önemli rol oynamıştır. Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip bulunan ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, deniz nimetlerinden yararlanmak ve bu alandaki rekabet gücümüzü yükseltmek, dünyada etkinliğimizi ve varlığımızı daha da artıracağı şüphesizdir. “Kabotaj Yasası” na göre, Türkiye kıyılarında ve ülkemiz limanlarında her türlü deniz faaliyetleri, Şanlı Türk Bayrağımız asılmak suretiyle yerine getirilmektedir. Bu yasa ile, üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip bulunan ülkemizin jeopolitik bakımdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü kendimize rehber edinmek suretiyle denizcilik sektörünün gelişmesi için üstün çaba göstermeliyiz. Denizcilik sektörünün gelişmesi çerçevesinde; güzide bir deniz ve sahil kenti olmamızın yanı sıra Doğu Akdeniz’de özel bir liman kenti olma özelliğimiz, iskelelerimiz, balıkçı barınaklarımız, deniz kuvvetlerimiz ve kolluk güçlerimizin de varlığıyla potansiyelimizin daha da üstünde bir katkı sunmaktayız.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin banisi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kutsal vatan topraklarımızın bütünlüğü ve necip milletimizin selameti adına canlarını feda ederek şehadete intikal eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anarken, şehadete şahitlik eden gazilerimizi şükran ve tazimle anıyor, denizcilik sektörünün tüm dinamiklerinin ve “mavi vatan” olarak kabul ettiğimiz denizlerimiz de görev icra eden kolluk güçlerimizin bu özel gününü içten dileklerimle kutluyor, tüm görevlerinde kolaylık ve başarılar diliyorum” dedi.


Yorum Gönder