Deprem ve Psikolojik Sağlamlık Konuşuldu

12 Nisan 2023 Çarşamba 11:59
Bu haber 246 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) deprem anından bu yana depremden etkilenen vatandaşlara katkı sunma çabasını sürdürüyor.

Deprem ve Psikolojik Sağlamlık Konuşuldu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) deprem anından bu yana depremden etkilenen vatandaşlara katkı sunma çabasını sürdürüyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) deprem anından bu yana depremden etkilenen vatandaşlara katkı sunma çabasını sürdürüyor. Psikolog Uğur Seküçoğlu İSTE’de deprem ve psikolojik sağlamlıkla alakalı online bir konferans verdi. Travmanın tanımı ve günlük hayatta karşımıza nasıl çıktığını anlatarak konuşmasına başlayan Psikolog Seküçoğlu, Birey aradan 2 ay geçmesine rağmen halen geceleri yatamamak, sürekli yer sallanıyor gibi hissetmek, kapalı alanlara girememek, sürekli olarak kendisini suçlamak gibi travma tepkileri veriyorsa psikolojik destek alma zamanı geldiğini belirtti. Öncelikle fizyolojik ihtiyaçlar giderilmeli sonrasında ise psikolojik sağlamlık çalışılmaya başlanması gerektiğini çünkü ikisinin bir arada olduğunu ifade eden Psikolog Uğur Seküçoğlu, “düşünceler, duygular ve davranışlar iç içedir eğer değiş istiyorsak ve psikolojik sağlamlık oluşturmak istiyorsak öncelikle düşüncelerimiz değiştirmeliyiz eğer düşüncelerimiz değişirse duygularımız değişir duygularımız değişirse davranışlarımız ve beraberinde hayatımız da değişir” dedi. Ölüm ve yas süreçlerinin tabulaştırılmaması ve üzerlerine konuşmakta bir sakınca olmadığı gibi faydası da olduğunun altını çizen Psikolog Seküçoğlu, bireyin kendisine ne istemediğini söylemekten vazgeçip ne istediği sorusuna odaklanmasının faydalı olacağını belirtti.

Psikolog Uğur Seküçoğlu’na konferans için teşekkür eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci “deprem hayatımızın her alanını etkiledi. Psikolojik olarak dayanıklı olmak sürecin bundan sonrasını yönetebilmek adına çok kıymetli. Konuyla ilgili düzenlediğimiz konferansın depremden etkilenen herkese faydalı olmasını diliyorum. Yaralarımızı birlikte saracak, daha aydınlık yarınlarımızı beraber inşa edeceğiz” dedi.

Yorum Gönder