Diyabet Yaşam Kalitenizi Bozmasın

16 Kasım 2023 Perşembe 09:55
Bu haber 133 kez okundu

Avrupa'da diyabetin en sık görüldüğü ülkeler arasında Türkiye de yer almakta.

Diyabet Yaşam Kalitenizi Bozmasın

Avrupa'da diyabetin en sık görüldüğü ülkeler arasında Türkiye de yer almakta.

 

Son yıllardaki Epidemiyolojik araştırmalara göre 1997 yılında yüzde 7,2 olan diyabetli oranı 2010 yılında 13.7 ve ilerlemeye devam ederse 2045 yılında diyabetin yaşandığı ilk 10 ülkeden biri olma tehlikesinde.

 

Diyabetin bir halk sağlığı sorunu olduğunu anlatan İskenderun Gelişim Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Kemal Ağbaht, Türkiye’de yaklaşık her altı kişiden birinde diyabet ya da diyabette yatkınlığın söz konusu olduğunu söyledi.

 

Diyabet’in kan şekerinin yükselmesiyle kendini belli ettiğini gazetecilere aktaran Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Kemal Ağbaht “Kan şekerini ölçtüğümüz zaman Hastamızın açlık şekeri ya da tokluk şekeri üç aylık ortalama HbA1c yüksekse, bu şekilde diyabet tanısı koyuyoruz. Tip 1 diyabet, her 10 diyabetliden birinde görülüyor. Bunda önleme şansımız yok. Tamamen genetik, bağışıklık sistemini pankreasın insülin üreten beta hücrelerine karşı antikor geliştirmesiyle oluşan ve hücre yıkımı neticesinde işlevsiz bırakan bir durum. Önlem alamıyoruz, sadece tedavi uygulayabiliyoruz. Fakat Tip 2 dediğimiz diyabet ve çoğunlukla üzerinde durduğumuz toplumun genelini ilgilendiren, neredeyse her 10 diyabetliden dokuzunu teşkil eden diyabet ise yaşam tarzı değişiklikleriyle önüne geçilebilecek bir diyabettir. Tip2 diyabetle mücadelede; beslenmemize dikkat etmemiz, düzenli egzersiz yapmamız, stresten uzak durmamız, sigara alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

"Türkiye'de her 7 erişkinden biri diyabet hastası"

 

Diyabetli kişinin yaşam kalitesinin bozulduğunu söyleyen Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Kemal Ağbaht, konuşmasında şunları kaydetti:

 

“Özellikle şekeri yüksek seyreden hastalarda erken ölümlere davetiye çıkardığını vurgulayan Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Kemal Ağbaht, ‘Şeker hastalığı kronik anlamda bir damar duvar hastalığıdır. Erken yaşta kalp krizlerinden, erken yaşlarda beyin damar tıkanmalarına, erken yaşlarda gelişen körlüklere, böbrek yetmezliğine, diyalize bağımlı hale gelmekten sorumludur. Bunların dışında şekeri yüksek seyreden hastalarımızda, enfeksiyonlara meyil sıklıkla görülmektedir. Nöropatik şikâyetler olmaktadır. Tüm bunların ötesinde yaşam kaliteleri bozulmaktadır. Dolayısıyla önlem alamıyorsak, mutlaka bir doktor kontrolünde şekerimizi, kolesterolümüzü, tansiyonumuzu kontrol altında olduğunu sağlamamız gerekiyor. Bunun için de düzenli kontrollerimizi yaptırmamız, ilaçlarımızı düzenli almamız, gerekirse bir diyetisyenden yardım almamız ve düzenli egzersiz yapmamız gerekiyor.”

Yorum Gönder