Down Sendromlu Çocukla İletişim Nasıl Kurulur?

21 Mart 2022 Pazartesi 11:31
Bu haber 1313 kez okundu

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar Özdemir, ‘21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, Down Sendromlu çocuğa sahip ailelere önerilerde bulundu.

Down Sendromlu Çocukla İletişim Nasıl Kurulur?

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Yağmur Yazar Özdemir, ‘21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, Down Sendromlu çocuğa sahip ailelere önerilerde bulundu.

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromunun ne olduğunu ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Bugün Down Sendromu hakkında farkındalığı arttırmak ve doğru bilinen yanlışları düzeltmek için planlanmış özel bir gündür. Farkındalığın ‘21 Mart’ gününde olmasının nedeni, 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması, takvimlerdeki 21 ve 3 rakamını özel kılmaktadır. Down Sendromu, bireyin vücudunda normalde olması gereken 46 kromozom yerine, 47 kromozom bulunması ile oluşan bir genetik farklılıktır.  Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, bireyin hayatı boyunca devam eden bir farklılıktır. Annenin hamileliği sırasında yapılan bazı taramalar ve testler ile önceden belirlenebilmektedir” dedi.

Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Down Sendromlu bireylerin bazı ortak özellikleri bulunmaktadır. Bunlar; bazı fiziksel özellikler, bazı gelişimsel zorluklar ve sağlık problemleri ve zekâ seviyesindeki bazı farklılıklardır. Down Sendromlular da görülen bazı fiziksel özellikler; çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya bir kaçı görülebilir. Zekâ seviyesindeki farklılıklar, genelde orta düzeyde zekâ geriliği ile kendisini göstermektedir, ender olarak ileri zekâ geriliği de gözlemlenebilmektedir. Bu süreçte çocuğun gelişim sürecinin detaylı bir şekilde analiz edilmesi, davranışsal olarak ilerleyen sürecin planlanması önerilir. Becerilerin zayıflığı birçok yönden etkileşimlerini zayıflatarak sosyal düzen kurmalarını zorlaştırır. Sosyal oluşumdan uzak kalmış bireyin bağımsız bir yaşam oluşturmasında zorluk yaşanabileceği gibi aileye düşen bakım süreci artarak devam edebilir ya da sabit kalır” açıklamasında bulundu.

Down Sendromlu Çocuğa Sahip Ailelere Öneriler

Ailelerin öncelikle Down Sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu kabullenmesi ve çocuklarına bu şekilde yaklaşmasının önemine dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, “Down Sendromuna sahip çocukların ailelerine pek çok sorumluluk düşmektedir. Ailelerin öncelikle bunun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğunu kabullenmesi ve çocuklarına bu şekilde yaklaşması çok önemlidir. Bu farklılığın tıbbi bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak ailelerin maksimum düzeyde sevgi, ilgi ve şefkatle çocuklarının yanında olmaları ve onları desteklemeleri çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir. Down Sendromlu bireyler; erken ve sürekli eğitim ile arkadaş edinebilir, okula gidebilir, iş edinebilir, hayatları ve gelecekleri için karar verebilirler ve hayata katılabilirler. Down Sendromu hakkında fikir sahibi olmayan veya yanlış bilgiye sahip olan insanlar, bu kişileri ötekileştirebiliyor, ancak bunun önüne geçmek hepimizin elinde. Bu sendrom ile ilgili bilgi paylaşımı ve aktarımı yaparak, Down Sendromlu bireylere yardım edebilir, onlara katkı sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Yorum Gönder