Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları İSTE’de

27 Kasım 2020 Cuma 17:08
Bu haber 1199 kez okundu

Sunmuş olduğu özgün ve nitelikli eğitimle ses getiren İskenderun Teknik Üniversitesi yine anlamlı bir başarıya imza atarak bizleri gururlandırdı.

Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları İSTE'de

Sunmuş olduğu özgün ve nitelikli eğitimle ses getiren İskenderun Teknik Üniversitesi yine anlamlı bir başarıya imza atarak bizleri gururlandırdı. Plos Biology dergisinde yayımlanan ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim üyeleri de yer alması sevinçle karşılandı.

Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John Ioannidis ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ve dünyanın en prestijli dergileri arasında yer alan Plos Biology dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanlarının yayın sayıları, atıf sayıları, h-indeksi, yazar sıralamaları, dergilerin çeyrek değerleri gibi farklı değişkenler kullanılarak bilimsel etki endeksi oluşturuldu. Endeks kapsamında; 22 temel alan ve 176 alt bilim dalında dünya genelinde 7 milyon bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren 160 bin araştırmacı, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yayımladı. Yazarlar için bu araştırmada iki ayrı hesaplama yapılmıştır. Akademisyenlerin sadece 2019 yılındaki bilimsel etki değerleri hesaplanarak yapılan listede Türkiye’den 857 bilim insanı yer alırken İSTE’den 5 öğretim üyesi yer almaktadır. Bilim insanlarının tek bir yıl yerine kariyerleri boyunca yapmış oldukları çalışmalar dikkate alınarak yapılan ikinci listeye Türkiye’den 614 hocamız girmeyi başarırken İSTE’den ise 2 öğretim üyesi listeye girmeye başarmıştır.

İskenderun Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola ve Prof. Dr. Gürel Çam her iki listede de (hem 2019 yılı için hem de kariyerleri boyunca “en etkili bilim insanı”) yer alırken; Prof. Dr. Cemal Turan, Doç. Dr. Muharrem Karaaslan ve Doç. Dr. Oğuzhan Akgöl sadece 2019 yılı listesinde en etkili bilim insanı olarak yer almışlardır.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci de Öğr. Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Lütfi YOLA, Prof. Dr. Gürel Çam, Prof. Dr. Cemal Turan, Doç. Dr. Muharrem Karaaslan ve Doç. Dr. Oğuzhan Akgöl’nın “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listelerinde yer alması dolayısıyla kendilerini tebrik ederek şöyle konuştu:

“Öğrencilerine Teknoversite vizyonuyla bir eğitim sunan İSTE, Türkiye’nin en yeni üniversitelerinden biri olmasına karşın, bilimsel anlamda son derece güzel işlere imza atan bir yükseköğretim kurumu olarak dikkat çekmeyi başarmıştır. Plos Biology dergisinde yayımlanan ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğr. Üyelerimizin de yer alması bizleri gururlandırmıştır. Kendilerini tebrik ediyor ve bundan sonraki akademik yaşantılarında nice başarılara imza atmalarını temenni ediyorum” dedi.

Yorum Gönder