Görme Engelli Deniz Hatay’a Ödül Getirdi

13 Mayıs 2019 Pazartesi 13:09
Bu haber 473 kez okundu

Görme engelli 10 yaşındaki Deniz Örak, yurt içi ve yurt dışından yüzlerce sanatçının katıldığı Uluslararası Pera Piyano Festivali’nden Hatay’a ödül getirmeyi başardı.

Görme Engelli Deniz Hatay'a Ödül Getirdi

Görme engelli 10 yaşındaki Deniz Örak, yurt içi ve yurt dışından yüzlerce sanatçının katıldığı Uluslararası Pera Piyano Festivali’nden Hatay’a ödül getirmeyi başardı.

 Hatay’da prematüre olarak doğan ve görme engelli 10 yaşındaki ‘absolut kulak’ sahibi Deniz Örak, Uluslararası Pera Piyano Festivali kapsamında düzenlenen, yüzlerce yarışmacının katılmış olduğu 9-10 yaş kategorisi solo piyano yarışmasında teşvik ödülüne layık görüldü.

Bach, Beethoven gibi önemli bestecilerin eserlerinden oluşan koşullu bir repertuvarın zorunlu tutulduğu bu yarışmanın jüri üyeleri; Dr. Adilia Aliyeva, Prof. Tamara Poddubnaya,  Prof. Metin Ülkü, Prof. Eser Bilgeman Şakir, Prof. Evgueni Rjanov, Dr. Efgan Zeki Saleh, Samir Emirzayev, İrakli Chumburidz,  Rafael Gasimov gibi dünyaca ünlü isimlerden oluştu.

Oğlu Deniz’in müziğe olan ilgisini 5 yaşındayken fark ettiklerini ve ona minik bir org aldıklarını söyleyen anne Nursel Örak, “Yaşam koçu Volkan Kaplan Deniz’in absolut kulağa sahip olduğunu söyleyince, bu defa eve piyano aldık. Deniz, piyano derslerine başladı. Daha sonra Deniz’in dünyadaki 600, Türkiye’de çok az sayıdaki yetenekten biri olduğunu öğrendik. Bu arada Antakya’da görme engelliler için anaokulu olmadığından, Deniz 1 yıl boyunca Adana’daki bir okula devam etti. Ancak, Antakya’da Deniz ve onun gibilerin gidebileceği bir ilkokul olmadığından dolayı çok üzülüyorduk. Henüz 8 yaşındayken ilk resitaliyle sanatseverlerin karşısına çıkan Deniz’in müthiş performansı yazılı ve görsel basın olmak üzere 158 ayrı mecrada yayınlandı. Ayrıca TRT belgesel ve çocuk programlarında da haberi yapıldı. O sene katılmış olduğu 12. Pera Piyano Yarışması’nda ilk ödülünü aldı. Bu sayede MEB ve Mimar Sinan Üniversitesi/Konservatuar bölümünün dikkatini çeken Deniz; İstanbul’da görme engelliler ilkokuluna ve konservatuara başladı. Ancak 1 sene sonra özel nedenlerden dolayı zorunlu olarak dönüş yapmak zorunda kaldık. Deniz şimdilerde hocası Natalia Sovuksu ile yine sınavlara hazırlanıyor. Bu arada  Bahçeşehir Okulları Hatay Kampüsü 7. Sınıf öğrencileri tarafından çekilen, Deniz’i konualan ve Deniz’in de kendi rolünü üstlendiği “Bilmediğin Birşey Var” adlı film, Kısa Film Festivali’nde mansiyon özel ödülü aldı. Özel durumlu diğer çocuklara yardım ve yönlendirme kısmında misyon üstlendiğimizin de farkındayız. Bu harika çocuklar için ne yapılsa az. Biz devletimizi her zaman yanımızda hissettik. Çok yakında her ilimizde görme engelliler ve işitme engelliler için okullaşmanın yaygınlaşacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese, özellikle değerli basın mensuplarımıza çok teşekkür ederim.” 

Yorum Gönder