Güneyin Üreten Kadınları Güçleniyor

29 Ocak 2020 Çarşamba 17:16
Bu haber 545 kez okundu

Mersin Büyükşehir Belediyesi destekleriyle kurulan Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Hatay Üreten Eller Kadın Kooperatifi’ni ziyaret etti.

Güneyin Üreten Kadınları Güçleniyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi destekleriyle kurulan Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Hatay Üreten Eller Kadın Kooperatifi’ni ziyaret etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi ve Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurucu ortakları, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’ın kadınların üretime katılmasına sağladığı destek ile kurulan Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifihakkında bilgi almak ve üreten kadınlarla temas etmek üzere Hatay’a geldi. Mersinli konukları HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş ve Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nidal Özdemir ağırladı.

Ziyaretin ilk durağı olan Botanik Ladin’de Özdemir, konuklara “Hatay’ın Çiçekleri Çiftçinin Ekmeği” projesi kapsamında kurulan kadın kooperatifinin kuruluş öyküsünü anlattı. Üretimci kadınlar için kurulan seralarda Hatay’ın estetik görünümüne katkı sağlayan çiçeklerin yetiştirildiğini ifade eden Özdemir, bu seraların kadınlar için önemli bir geçim kaynağı haline geldiğinin altını çizdi. Seralarda hem kendi yetiştirmek istediği ürünleri hem de kooperatifin fide desteği sağladığı ürünleri yetiştiren kadın üreticilerin her geçen gün güçlendiğini ve aynı zamanda kent ekonomisine de destek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Nazan Savaş, Hatay ve Mersin gibi verimli topraklara sahip iki ilde kurulan bu kooperatiflerin kadının her anlamda güçlenmesine büyük fayda sağladığını ifade etti. Savaş, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile kurulan iki ayrı kooperatifin gelecek günlerde de birbiriyle görüş alışverişinde bulunması ve iş birliği içerisinde çalışmasının olumlu sonuçları olacağını sözlerine ekledi.

Nazan Savaş, bu buluşmanın CHP’li büyükşehir belediyelerin kırsal kalkınma projelerini hayata geçirerek yerli üretime ve üreticiye destek olması açısından da önem taşıdığını ifade etti.

Özdemir, Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin Hatay’da gerçekleştirilecek olan dünyanın en büyük organizasyonları arasında yer alan EXPO 2021’de de aktif olarak üretmeye devam edeceğini belirtti.

Buluşmaya katılan HBB Fen İşleri Dairesi Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, konuklara EXPO 2021’i ve bu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen hazırlıkları anlattı.

Toplantının ardından, Hatay’ın yemek kültürünün tanıtılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına vesile olan UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nde yemek etkinliği düzenlendi. Yemek etkinliğinde, Gastronomi Evi’nin uzman aşçılarının, sosyal medyada büyük ilgi gören maklube şovunu izleyen konuklar, Hatay’ın birbirinden lezzetli yemeklerini tatma imkânı buldu. Yemeklerin ardından, konuklara Hatay’ın meşhur lezzetlerinden olan kabak tatlısı ikram edildi. 

Yemeğin ardından, Hatay’ın binlerce yıllık tarihine tanıklık etmek üzere eski Antakya sokaklarında kısa bir gezinti yapan Mersinli konuklar, hem tarihi sokaklara hem de eski Antakya evlerine hayran kaldı.

 

Hatay’ın kardeşlik simgelerinden bir tanesi haline gelen ezan, çan ve hazan manzarasında fotoğraf çekilen CHP’li belediye başkanlarının başarılı eşleri hem ülkeye hem de dünyaya barış mesajı verdi.

Konuklar, eski Antakya sokaklarında yer alan Gaziler Derneği’ni de ziyaret ederek anı fotoğrafı çektirdi.

Kısa bir kent turunun ardından Samandağ Yeşilköy Mahallesi’nde, Hatay Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kapsamında kurulan seralar ziyaret edildi. Seçer eşliğindeki kooperatif kurucuları, seralarda üretim yapan kadınlarla sohbet ederek üretim aşamaları hakkında bilgiler aldı.

 

Prof. Dr. Nazan Savaş, Meral Seçer ve beraberindeki heyetin Hatay’a gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek her iki kooperatifin de gelecek günlerde iş birliği içerisinde olmasının üreten kadınlara büyük bir katkı sunacağının altını çizdi. Ziyaretin ardından karşılıklı olarak hediye takdiminde bulunuldu. Konuklar, seralarda üretim yapan kadınlarla anı fotoğrafı çektirdi.

Yorum Gönder