HADO’ya Liman Aranıyor!

04 Ekim 2018 Perşembe 09:46
Bu haber 1060 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) tarafından projelendirilerek kiralanan deniz otobüsünün seferlere başlaması için medya mecrasında tartışmalara sahne olan İskenderun iskelesinin kullanımı veya başka çözümler için tarafların buluştuğu, geniş katılımlı toplantıda Hatay Deniz Otobüsü (HADO) Projesi ve iskele ile ilgili sorunlar masaya yatırıldı.

HADO'ya Liman Aranıyor!

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) tarafından projelendirilerek kiralanan deniz otobüsünün seferlere başlaması için medya mecrasında tartışmalara sahne olan İskenderun iskelesinin kullanımı veya başka çözümler için tarafların buluştuğu, geniş katılımlı toplantıda Hatay Deniz Otobüsü (HADO) Projesi ve iskele ile ilgili sorunlar masaya yatırıldı.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya AK Parti İl Başkanı İbrahim Güler, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, DTO Başkanvekili Atilla Demirkent, CHP İskenderun ilçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, MHP İskenderun ilçe Başkanı Turan Bozkurt, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

HADO Sorununda Herkes Çözümden Yana

HADO seferlerinin başlaması için İskenderun iskelesi, LİMAK tersanesi, balıkçı barınağı, NATO iskelesi ve HBB’nin yeni bir iskele yapımı gibi birçok alternatifin tartışıldığı, katılımcıların görüş ve sorularının da dinlendiği toplantıda konuşan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ve taraflar çözüm konusunda alternatifleri dile getirerek HADO konusunda çözümden yana olduklarını belirttiler.

HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden ile birlikte toplantıya moderatörlük yapan Başkan Seyfi Dingil, “Hepimizin amacı halka hizmet etmektir. Günlerdir HADO projesi ile ilgili konuşuluyor. Bilgi kirliliği de var. Basında bu projeyi engellediğimiz yönünde gerçek dışı yorumlar yapılıyor. Bu toplantının amacı bu sorunu ortak akıl çerçevesinde çözmektir. Bu iskele İskenderun halkının malıdır. Burayı halkımız kullanıyor. Çeşitli etkinlikler yapılıyor. Burası İskenderun halkının denizle buluşma noktasıdır” dedi.

Hatay’daki birlik ve beraberlik ortamını koruyarak kenti hak ettiği yere taşımak için çalıştıklarını belirten İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, “Bize sağlam bir proje ile gelin yeni yer yeni iskele yapılıncaya kadar iskelenin uç kısmını yani T kısmını geçici olarak HBB’ye verelim. Ama sonsuza kadar vermemiz mümkün değil. Olmaz ise vekillerimiz ile toplantı yapalım, birlikte çalışalım çünkü HADO’ da bizim. İyi niyetle bu sorunu çözelim” şeklinde konuştu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş adına toplantıya katılan HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden yaptığı konuşmada toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek HADO projesi ile ilgili teknik ve genel bilgiler verdi. Maden toplantının sorunun çözülmesi anlamında önemli olduğunu ifade etti.

HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden, HADO’nun faaliyete başlaması için zaman kaybetmemek gerektiğini belirterek, “HADO, tamamen Hatay halkına hizmet için yapılmış bir projedir. Hatay’ı dış ticarette deniz ticaretine açma projesidir. Biz Hatay’ı tanıtmak ve öne çıkarmak için mücadele eden bir belediye yönetimi sergiliyoruz. Biz bu çerçevede HADO projesini gündeme getirdik. Burada İskelenin sadece İskenderun halkına ait olması gibi bir durum söz konusu değil. Şubat ayında meclise getirdiğimiz HADO projesinde istediğimiz 25 Milyona gelince; bu bir gemiyi satın almak için yeterli bir bütçeydi.  Biz o gün gemiyi satın almış olsaydık 10 Milyon kar etmiş olacaktık. O gün için en pahalı gemi 5 milyondu. Ama kiralama yönetimine geçildi ve biz gemiyi alamadık. Türkiye’nin 4. Büyük limanı Hatay’da. ‘Hatay’ı bir lojistik üs yapalım’ gibi bir hükümet planı var. Biz HADO projesini bu tür argümanları ve hükümet desteklerini düşünerek getirdik. Seyfi Başkanımın HADO için bir orta yol bulalım demesi çok güzel. Biz bu projeye artık geç kalmak istemiyoruz. Bizim kadar herkes bu proje için heyecanlanıyor. Bizler de bürokratlar olarak elimizden geleni yapacağız. HADO projesi Hatay’a ekonomik değer katabilecek, turizmi canlandırabilecek bir proje olacaktır” dedi.

AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler de, “LİMAK’ta tersane alanı var ve 1,5 yıl boş kalacak. Burada İskenderun sahili ve siluetini bozmayacak şekilde Milli Emlak’a HBB’nin bir başvurusu olsun. Bununla alakalı vekillerimizle birlikte Milli Emlak’a kadar çıkalım. O süre içerisinde LİMAK’taki tersane alanı kullanılabilir. Bugün HBB Meclisi HADO’nun kurulup kurulmamasına karar verdi. Kurulmasından sonra verilecek tüm kararlar, proje sorumluluğu HBB’ye aittir” dedi.

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, Türkiye’deki ekonomik krize dikkat çekerek, esnafın bir nebze de olsa nefes almasına vesile olacak her projeye elini taşın koymaya hazır olduğunu söyledi.

Daha sonra konuşma yapan katılımcılar ise farklı liman alanlarının kullanılabilirliğinin de çözüm noktasında alternatiflerin arasında olabileceğini önerdiler.  Katılımcılar toplantının son derece önemli olduğuna dikkat çekerek tarafların bir an önce bir araya gelip siyasi beklentiler dışında çözüm odaklı icraatların başlaması konusunda görüş beyan ettiler.


Yorum Gönder