‘Halhalı Zeytin Dünyada Sadece Hatay'da Yetişiyor’

05 Ekim 2020 Pazartesi 13:38
Bu haber 668 kez okundu

Merkezi İtalya’da bulunan, insanların temiz ve güvenli gıdaya ulaşmaları için çalışmalar yürüterek dünya çapında teşkilatlanmış bir topluluk olan Slow Food adlı sivil toplum örgütünün Antakya gönüllüleri ve Defne Kadın Kooperatifi Üyeleri tarafından Halhalı Zeytin hasadı yapıldı.

‘Halhalı Zeytin Dünyada Sadece Hatay'da Yetişiyor'

Merkezi İtalya’da bulunan, insanların temiz ve güvenli gıdaya ulaşmaları için çalışmalar yürüterek dünya çapında teşkilatlanmış bir topluluk olan Slow Food adlı sivil toplum örgütünün Antakya gönüllüleri ve Defne Kadın Kooperatifi Üyeleri tarafından Halhalı Zeytin hasadı yapıldı.  Halhalı zeytin cinsinin dünyada sadece Hatay'da yetiştiğini ifade eden Slow Food Antakya Topluluğu Lideri Kenan Yurttagül, “Özellikle Hatay’ın Altınözü ve Yayladağı ilçesinde yükseklerde yetiştirilen Halhalı zeytin, kendine özgü muhteşem bir aromaya sahiptir. Dünyada sadece bu yörede yetişen halhalı zeytinin nesli tehlike altında.  Hatay’da yaklaşık 1 milyon civarında halhalı zeytini ağacı bulunmakta. Ancak Halhalı başta olmak üzere Hatay’ın özgün zeytin çeşitlerini daha fazla yaygınlaştırmak gerekirken; Gemlik ve Mudanya zeytin çeşitlerini zorlayarak Hatay’da uygulamak, bölgeye özgü türleri ortadan kaldırır. Dolayısıyla Yayladağı ilçemize bağlı Turfanda Mahallesi'nde yapmış olduğumuz bu hasadın önemi büyük. Böylece sadece Hatay'da yetişen Halhalı zeytinin ne kadar çok değerli bir zeytin cinsi olduğunu vurgulamış olduk.

Defne Kadın Kooperatifi Üyesi, Çiftçi Münevver Ezelsoy da halhalı zeytinin çok değerli olduğunu söylediği konuşmasında; Halhalı zeytin büyüklüğüne göre ve en büyükten küçüğe doğru1-3 arası numaralandırılır.  Halhalı, yağmurla birlikte daha çok yağlanır. Zengin topraklarımızda ve sürekli esen rüzgar sayesinde beslenir. 2 kg halhalı zeytin 1 kg zeytinyağı verir. Kırma, kilye ve kül ile salamurası da yapılır.

Halhalı zeytinin bir bölümü yeşil kırma zeytin olarak bölgemizde de tüketiliyor. Aynı zamanda komşu Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah sofralık veya yağlık olarak da yapıyoruz. Halhalı zeytini aşı ve çelikle çoğaltıyoruz.

Halhalı çok değerlidir. Halk olarak kendi aramızda kullandığımız; “Halhali, temenü ğalü” şeklinde bir tabir vardır. Yani “halhalı zeytini çok değerlidir, çok pahalıdır” anlamına gelir “dedi.

Katılımcılar hasad sonrasında zeytin kırma ve tatlandırma işlemlerin gerçekleştirip ardından zeytin ve zeytinyağı hazırlanmış yiyeceklerin bulunduğu bir sofrayla günü sonlandırdılar.







Yorum Gönder