Hatay Gastronomisi Brezilya’da

07 Ocak 2021 Perşembe 13:41
Bu haber 734 kez okundu

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemekleri yaşatan ve şehrin mutfak kültürünü gelecek kuşaklara aktaran Hatay Büyükşehir Belediyesinin çabaları uluslararası festivallerde de yankı buluyor.

Hatay Gastronomisi Brezilya'da

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemekleri yaşatan ve şehrin mutfak kültürünü gelecek kuşaklara aktaran Hatay Büyükşehir Belediyesinin çabaları uluslararası festivallerde de yankı buluyor.

Brezilya’nın Paraty şehrinin ev sahipliği yaptığı Paraty Gastronomi Festivali’nde Hatay’ın eşsiz lezzetlerinden olan keşir dolmasının yapım aşamaları ve incelikleri tam not aldı.

4-6 Aralık 2020 tarihleri arasında Köklerimiz temasıyla düzenlenen festivalde dünyanın birçok noktasından farklı lezzetin ortaya çıkış hikayeleri anlatıldı.

UNESCO tarafından Gastronomi Kenti ilan edilen Hatay’ın tanıtımı için gönüllü çalışmaların altına imza atan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nazan Savaş’ın hazırlayıp sunduğu video, festivalde büyük beğeni topladı.

Hazırladığı videoda keşir dolmasının yapım aşamalarını büyük incelik ve titizlikle anlatan Nazan Savaş’ın ilk durağı Antakya Demirciler Çarşısı oluyor. Buradaki bir çıkrıkçıda (torna ustasında) havuçların oyulmasını sağlayan Nazan Savaş, kırmızı havucun zengin besin kaynağı olma özelliklerini ve insan sağlığına faydalarını de sıralıyor.

Çıkrıkçıda büyük özenle oyulan havuçları Hatay Gastronomi Evi’nde dolduran ve pişiren Nazan Savaş, bu özel lezzetin inceliklerini gastronomi meraklılarıyla paylaşıyor.

Festivalde yer alan video sonrası Hatay Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçen ve tebriklerini ileten Paraty Gastronomi Festivali yetkilileri; “Yapmış olduğunuz çalışma ve hazırladığınız video festivalin ana düşüncesine mükemmel şekilde adapte edilmiş. Tarihinizden ve tutkunuzdan çok etkilendik. Festivalimize değer kattınız” ifadelerine yer verdi.

Festival organizatörlerinin kendilerine ulaşmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Başkanımız Lütfü Savaş’ın eşi Nazan Savaş’ın kenti adım adım gezerek hazırladığı videoların ve değerlerimizin uluslararası tanınırlığının artması bizler için gurur verici. Mutfak kültürümüze, köklerimize ve kimliğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” açıklamalarında bulundu.

Yorum Gönder