‘Hatay’ Trafik Sorununun Farkında Mı?

05 Temmuz 2021 Pazartesi 18:46
Bu haber 348 kez okundu

Düzensiz araç trafiğinin hayatımıza getirdiği yükleri düşünürsek, gerçekten farkında mıyız?

‘Hatay' Trafik Sorununun Farkında Mı?

Düzensiz araç trafiğinin hayatımıza getirdiği yükleri düşünürsek, gerçekten farkında mıyız?

Artan nüfus, süratle devam eden yapılaşma ve araç sayısındaki ilerleme, günlük yaşantımızı negatif etkiler mi?

Gelin rakamlarla, TÜİK 2021 yılı verileriyle yani resmi verilerle tabloyu gözler önüne serelim ve bir değerlendirme yapalım. Türkiye genelini, İstanbul’u ve ilimiz Hatay’ ı karşılaştıralım.

TÜİK verilerine göre ülke geneli için;

·         Nüfus 83 milyon 614 bin 362,

·         Toplam araç sayısı 24 milyon 628 bin 096,

·         Nüfusa göre araç oranı %29.

İstanbul için;

·         Nüfus 15 milyon 462 bin 452,

·         Toplam araç sayısı 4 milyon 520 bin 493,

·         Nüfusa göre araç oranı %29.

Hatay için;

·         Nüfus 1 milyon 659 bin 320,

·         Toplam araç sayısı 517 bin 048,

·         Nüfusa göre araç oranı %31.

Rakamlar bize durumu net bir şekilde göstermektedir. Nüfusa oranla araç sayımız ülke genelinden de, ülkemizin en kalabalık ve trafik bakımından en sıkıntılı ilimiz olan İstanbul’dan da yüksektir.

Dolayısı ile ilimiz Hatay’da coğrafik konumuna göre ilçeleri ve bölgeleri kendi içerisinde analiz etmeli ve total bakış açısı ile tespitler yaparak, yerel tedbirler almalıyız.

Amik ovası bölgesi kendi içerisinde, körfez bölgesi kendi içerisinde değerlendirilmeli ve bu iki bölgeyi birbirine bağlayan geçit de özel bir şekilde çözüme odaklanmalıdır.

Körfez bölgesinde bulunan Karaağaç, İskenderun, Belen ve Arsuz merkez hattında hafta içi sabah ve akşam saatleri, hafta sonu ise neredeyse günün tüm saatleri trafik akışında ciddi yoğunluklar oluşmaya başlamıştır. Hatay’ın nüfusu 2 milyona (misafirlerimizle birlikte) dayanmış ve her yıl da artış göstermektedir.

Tüm bunlar göz önüne alınarak bir değerlendirme yapıldığında, belediyelerimiz tarafından hazırlanan 1/5000’lik ve 1/1000’lik imar planlarımızda bu sıkıntılara çözüm üretecek revizyonlar gerekmektedir.

Ancak ulaşım ağındaki sıkıntılı hatlarda revize ya da yeni ana arter gibi yol düzenlemeleri bulunmamaktadır.

Düğün salonları, restoranlar, siteler Karaağaç 20 mtlik yol üzerinde ve yola sıfır şekilde konumlandırılmaya devam etmektedir.

İskenderun-Belen ve Belen-Antakya hattında şehir ana yol üzerinde kuruludur.

Arsuz merkez yapılaşma anlamında süratle gelişirken yollar yetersiz ve sıkıntılı durumdadır.

Yaya-araç kazaları sinyal vermekte, neredeyse her gün araç kazaları yaşanmaktadır.

Körfez bölgesi için Dörtyol, Payas, İskenderun, Belen ve Arsuz ilçelerinin günlük araç trafiğini ve şehir hattını rahatlatmaya yönelik otoban-çevre yolu düzenlemesi hayati önem taşımaktadır.

Hafif raylı sistemin kesinlikle Hatay’ın İskenderun ve Antakya ilçeleri başta olmak üzere ilçe sınırları içerisinde ve ilçeler arası ulaşımda gündemimize girmesi gerekmektedir.

Nardüzü, Karaağaç, Arsuz, Belen, İskenderun ve beldeler bölgesi imar planlarında ve ulaşım ağı düzenlemelerinde ayrı düşünülmemeli, işbirliği ile çalışılarak önümüzdeki on yıllar hedeflenmelidir.

Benzer şekilde Antakya ve Defne ilçeleri başta olmak üzere Amik Ovası bölgesinde yapılacak planlamalarda da bu mantalite ve iş birliği ile hareket edilmelidir.

İmar revizyon planlarının hazırlanması yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluğundadır. Ancak belediyelerimizin tek başına çözemeyeceği, çözmeye kalkışamayacağı kadar da önemlidir. Dolayısı ile katkısı olabilecek tüm kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve stklar sürece dahil edilmelidir.

Yerel yönetimlerimize bir hatırlatma yapalım; Hatay’da biri teknik üniversite olmak üzere iki üniversite vardır ve bu üniversitelerde 1 tane mühendislik fakültesi ve 2 tane de mimarlık fakültesi bulunmaktadır.

 

Hatay ve Hataylılar kıymetlidir ve Devletin imkanı Millete ulaşmalıdır.

 

Saygılarımla,

 

Sıtkı Alper ÖZDEMİR

İnşaat Yüksek Mühendisi

 

Mail           /

[email protected]

İnstagram/ alper_ozdemirr

Facebook/ alper.ozdemir.564

Yorum Gönder