Hatay’a Uçak Seferleri Yetersiz!

05 Ağustos 2019 Pazartesi 13:03
Bu haber 572 kez okundu

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, Hatay’a havayolu sefer sayısının yetersizliği ve sefer saatlerinin dolayı yerli ve yabancı turistlerin şikayetlerini TBMM gündemine taşıdı.

Hatay'a Uçak Seferleri Yetersiz!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, Hatay’a havayolu sefer sayısının yetersizliği ve sefer saatlerinin dolayı yerli ve yabancı turistlerin şikayetlerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Hatay’ın insanlığın en eski ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu, geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti, Türkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Avrupa’ya açılan önemli kapısı olduğunu ve yerli-yabancı on binlerce turisti misafir ettiğini belirterek ‘‘Medeniyetler beşiği Hatay’a her gün, İstanbul’dan 3, Ankara’dan ise sadece 1 tane direk uçak seferi bulunmaktadır. İzmir’den ise direkt uçuş bulunmamaktadır. Bilet fiyatları ise 300 lira ila 700 lira arasında değişmektedir. Oysa ki Hatay’dan KKTC, Antalya ve İzmir’e günde en az 6 uçuş bulunmaktadır. Onlarca medeniyete ev sahipliği yağmış bu turizm kendi ancak bu kadar ulaşılamaz hale getirilebilirdi, bunu da AKP iktidarı başardı!’’ dedi.

İnsanların yaşadığı coğrafyanın bölgenin ekonomik yaşam biçimini belirlediği, bu nedenle de eski bir yerleşim yeri olan Hatay ilinin, İpek Yolu’nun Akdeniz’e açılan en önemli kapısı olduğu ve Avrupa’yı, Asya’yı ve Afrika’yı birbirine bağlayan köprü işlevi gördüğü güvenli bir liman olduğu belirtilen önergede, Hatay’ın  uluslararası bir kültür ve medeniyet şehri olma özelliğinden kaynaklı tarihi eserleri ve ören yerleri ile bir cazibe merkezi iken, UNESCO tarafından 26.Gastronomi Şehri olarak ilan edilmesi ile de yerli ve yabancı turist çeken bir turizm merkezi haline geldiği, ancak yerli ve yabancı turistler için Hatay’a ulaşmak hiç de kolay olmadığı belirtildi.

Ayrıca Hatay’ın ‘Medeniyetler Bahçesi ’temasıyla EXPO 2021’e ev sahipliği yapmaya hak kazanarak, Antalya’dan sonra EXPO’yu Türkiye’ye getiren ikinci il olma başarısını gösterdiğini söyleyen CHP’li Şahin ‘‘8 bin 500 yıllık tarihinde dünyada yaşayan 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yaptığını, 3 semavi dinin yıllarca sevgi, barış ve kardeşçe bu topraklarda yaşadığını, o tarihten günümüze kadar geçen binlerce yıl sonra medeniyetlerin buluşma noktası olarak EXPO 2021 ile uluslararası arenada kendine yeniden yer bulacak önemli bir ildir. Bir ilin gelişmesi ve kalkınması için en önemli saç ayaklarından biri ulaşımdır. Hatay’a havayolu sefer sayısının yetersizliği ise yerli ve yabancı turistler tarafından şikayet konusu olduğu sık sık basına yansıyan bir sorun haline gelmiş durumdadır. Hatay’a uçak sefer sayısı artırılmalı ve sözde yürürlükte olan ekonomi sınıfı tavan fiyatı doğru düzgün uygulanmalıdır.’’ dedi.

Hatay’a her gün, İstanbul’dan 3, Ankara’dan ise sadece 1 tane direk uçak seferi bulunmak olup, İzmir’den ise direkt uçuş bulunmamakta. Bilet fiyatları ise 300 lira ila 700 lira arasında değişmekte. Oysa ki Hatay’dan KKTC, Antalya ve İzmir’e günde en az 6 uçuş bulunmakta.

 Hatay’dan ise Ankara, İstanbul, İzmir ve KKTC’ye doğrudan tek sefer bulunmakta iken Antalya’ya aktarmasız hiç uçuş bulunmamakta ve fiyatları ise en ucuz 300 TL’den başlamakta.

CHP’li Suzan Şahin’in, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a sorduğu sorular ise şöyle;

1. Havayolu firmalarının Hatay’a düzenlenen uçak seferlerdeki yolcu kapasitesi ve rezervasyon talebi günlük/haftalık/aylık/yıllık olarak nedir?

2. Havayolu firmalarının Hatay’a, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya illeri başta olmak üzere düzenlediği seferlerin artırılması konusunda bir ihtiyaç var mıdır? Var ise bu ihtiyacın karşılanması yönünde bakanlığınızın tasarrufları var mıdır? Var ise bu tasarruflar nelerdir?

3. Hatay’a düzenlenecek uçuşların aktarmasız olarak düzenlenmesi konusunda tasarruflarınız var mıdır? Direk uçuş sayılarının artırılması sağlanacak mıdır?

4. Hatay uçak seferleri için satın alma gücüne göre güncellenecek yeni bir ‘ekonomi sınıfı tavan fiyat’ uygulaması hesaplanarak hayata geçirilecek midir?

5. Hatay uçuş frekanslarının fazlalaştırılması ve uçuş saatleri ve sefer sayılarının düzenlenmesi için bakanlığınız tarafından, havayolu firmalarının başvurusu beklenmeden bir çalışma yapılacak mıdır?

Yorum Gönder