Hatay’da Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

30 Ekim 2019 Çarşamba 10:07
Bu haber 486 kez okundu

Hatay’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıl dönümü kutlamaları Vali Rahmi Doğan’ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Hatay'da Cumhuriyet Bayramı Coşkusu
Hatay’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yıl dönümü kutlamaları Vali Rahmi Doğan’ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıl dönümü münasebetiyle Antakya Gündüz Caddesi’nde düzenlenen törende ilk olarak Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutan Vekili P. Komd. Alb. Uğur Anabal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile birlikte askeri araçla vatandaşlarımızı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Gündüz Caddesi’nde gerçekleştirilen kutlama törenine vatandaşların katılımı yoğun oldu. Yaşlısı genci ile alanı dolduran Hataylılarla birlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajı şöyleydi;

‘’Aziz Milletim…

Ülkemizin 81 vilayeti ile yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum. Tarihimizin bu önemli dönüm noktasının sevincini bizimle paylaşan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin ilanının 96’ncı yıl dönümü kutlu olsun.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bir asırlık şanlı geçmişe sahip İstiklal Harbimizin zafere ulaşmasında ve yeni devletimizin kuruluşunda vazife üstlenen kahramanlarımızı saygıyla yad ediyorum.

Türkiye, bağımsızlık mücadelesini en başından en sonuna kadar milli iradenin temsilcisi olan Meclisi eliyle yürütmüş bir ülkedir. Önümüzdeki yıl 100’üncü yıl dönümünü kutlayacağımız Büyük Millet Meclisi’mizden bugüne kadar ülkemizin kalkınması, güçlenmesi, ileriye gitmesi için çalışmış tüm milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum.

Bin yıldır, dünyanın en gözde, üzerinde en çok mücadele yürütülen coğrafyasında yaşamamızın bedelini canlarıyla ödeyen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Millet ve devlet olarak, varlığımızı ve geleceğimizi korumak amacıyla son yıllarda yine tarihi bir mücadelenin içindeyiz. Terör örgütlerinin saldırılarından 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar yaşadığımız tüm hadiseler, bu tarihi mücadelenin tezahürleridir. Suriye’de yürüttüğümüz Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve son olarak Barış Pınarı Harekatları da yine bu mücadelenin birer parçasıdır. Bundan bir asır önce başlattığımız ve yeni devletimiz Cumhuriyetimizi kurarak taçlandırdığımız İstiklal Harbimizin bir benzerini, farklı görüntüler ve yöntemlerle veriyoruz. Milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik her türlü oyun, her türlü fitne sergileniyor. Sınırlarımızın güvenliğinden ekonomimize kadar egemenliğimizi hedef alan çok yönlü saldırılar kesintisiz sürüyor. Türkiye, kadim tarihi birikimi, köklü devlet tecrübesi ve bir asra yaklaşan Cumhuriyet birikimi ile tüm bu sorunların üstesinden gelebilecek güce, imkana, kararlılığa sahiptir. Nitekim, ülkemizin önünde kurulan tüm tuzakları, Allah’ın yardımı, milletimizin desteğiyle birer birer bozarak bugünlere geldik. İçinden geçtiğimiz bu önemli süreci de Cumhuriyetimizi bizlere miras olarak bırakanların vizyonuna uygun şekilde başarıyla neticelendireceğimize yürekten inanıyorum. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırarak, bizden sonraki nesillere 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirebilme fırsatı vereceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizi daha nice yıllara, çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir şekilde taşıyacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Bu duygularla bir kez daha Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96’ncı yıldönümünü tebrik ediyorum.’’ dedi.

Gündüz Caddesindeki törende Vali Doğan, günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Vali Doğan, Cumhuriyetimizin 96. yıl dönümünü kutlamanın, büyük coşkusunu, heyecanını ve mutluluğunu hep birlikte yaşadığımızı belirterek başladığı konuşmasında; “İnsanlık tarihi boyunca büyük devletler kurarak, hür ve bağımsız yaşamış yüce Türk milleti, varlığına ve bağımsızlığına kast edenlere boyun eğmeyeceğini çok iyi biliyordu.
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da “Ya istiklal ya ölüm!” parolasıyla Samsun’a çıkarak Kurtuluş Mücadelesini başlatmış ve yediden yetmişe tüm Türk halkının katılımıyla, dünyada benzeri bulunmayan ve tarih sayfalarına altın harflerle yazılan bir zaferin yaratıcısı olmuştur. 

Büyük önder Atatürk, “Türkiye halkı, asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı hayatın şartı kabul etmiş bir milletin kahraman evlatlarıdır. Bu millet istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.” diyerek her vesile ile yeni devletin yönetim şeklinin cumhuriyet olacağını ifade ediyordu.
Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir.” sözünde anlamını bulan milli egemenlik ilkesinin en iyi korunduğu ve gözetildiği yönetim şekli olan cumhuriyet ile başlatılan kalkınma hamlesi ülkemizin kaderi değişmiştir. 96 yılda Türkiye baştan başa imar edilmiş, başta altyapı olmak üzere enerji, ulaşım, iletişim ve sanayi hamleleri gerçekleştirilmiştir

Sevgili Gençler,

Cumhuriyet; her türlü gelişmeye, ilerlemeye açık olan bir yönetim şeklidir.

Cumhuriyet; özgürlük, çalışmak, yükselmek, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak demektir.

Cumhuriyet; milli birlik ve beraberlik ruhu demektir.

Kısacası cumhuriyet; modern bir devletin tüm ilkelerini geleceğe en sağlam şekilde taşıma azmi ve kararlılığı demektir.

Sizler bu cumhuriyetin en büyük dayanağı ve asıl gücüsünüz. Bu vatan, bu bayrak, bu bayram sizlere emanettir. “Cumhuriyeti biz kurduk, onu siz yüceltip devam ettireceksiniz.” diyen Atatürk’ün gösterdiği yolda yürüyerek, istiklal ve cumhuriyetimizi sonsuza kadar müdafaa ve muhafaza etme görevinizi asla unutmayacağınıza gönülden inanıyoruz.

Sevgili Hemşerilerim,
İşte tüm bu değer ve kazanımların temelini oluşturan cumhuriyetin sonsuza dek yaşatılması hepimizin ortak görevi ve sorumluluğudur.

Her ferdimizle milletçe devletimizin bekası milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye, mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız. Bunun için gerekli olan güce, yeterli akla, birikime ve tecrübeye sahibiz.

Bu inançla milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Onu, kahraman ecdadımızı, aziz şehit ve gazilerimizi milletimizin kalbinde ve gönlünde ebediyete kadar yaşatacak ve asla unutmayacağız.

Biliyoruz ki; ay yıldızlı bayrağımızın altında vakit, tek yürek, tek vücut ve tek millet olma vaktidir. Vakit, akıl ve gönül birliği vaktidir. Vakit, ecdattan teslim alınan mirası geleceğimizin teminatı gençlere en iyi şekilde teslim edebilmek için gayret gösterme vaktidir.

Sözlerimi büyük önder Atatürk’ün sözleriyle bitirmek istiyorum:

“Türkiye Cumhuriyeti; büyük Türk milletinin öz ve en değerli malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek sonsuza kadar yaşayacaktır.”

Bu duygu ve düşüncelerle, başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor ve hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.’’ dedi.

Hatay Fen Lisesi öğrencileri Dilan Berrak ve Berkay Doğru’nun birer şiir okuduğu tören, Hatay Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde resmigeçitle sürdü. Vali Doğan, Garnizon Komutan Vekili P. Komd. Alb. Uğur Anabal, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, geçit yapan asker ve öğrencileri ayakta selamladı. Resmigeçit töreninin ardından kutlamalar sona erdi.

Her yıl giderek artan coşku ve heyecanla kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve eşi Gülden Gülüzar Doğan Hanımefendi’nin yanı sıra Hatay Milletvekilleri İsmet Tokdemir, Mehmet Güzelmansur, Serkan Topal, Garnizon Komutan Vekili P. Komd. Alb. Uğur Anabal, 2. Hudut Alayı Komutanı Alb. Ümit Durmaz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli,  Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, Kurum İl Müdürleri, askerî ve mülkî erkân, şehit ve gazi aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Yorum Gönder