Hayırlı Olsun Hatay!

15 Şubat 2018 Perşembe 16:29
Bu haber 1015 kez okundu

Deniz Otobüsü Projesi(HADO), Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde uzun süren tartışmaların ardından bir fireyle, oy çokluğuyla kabul edildi.

Hayırlı Olsun Hatay!

Deniz Otobüsü Projesi(HADO), Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde uzun süren tartışmaların ardından bir fireyle, oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti’nin şartlı destek vermesinin ardından Hatay’da heyecanla beklenen büyükşehir meclisinde HADO ile ilgili gündem maddesi 72 kabul, bir red oyu aldı.

HADO projesi ve AK Parti’nin desteklediği meclis oturumu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Halit Akıncı şu ifadelere yer verdi:

“HBB Başkanı Lütfü Savaş; AK Parti gurubumuzun endişelerine kulak verdi, İskenderun merkezli deniz otobüsü seferlerine yönelik proje meclis oturumunda ‘onay’ aldı;

Bugün olağanüstü işler çıkaran bir meclisimiz oldu. Uzlaşı ve mantığın, şehre kazanım olarak döndüğü bir oturuma şahitlik ettik. Haftalardır, Deniz Otobüsü seferleri hakkında yürütülen kampanyanın sonucu ne olacak diye beklerken, en hayırlı karar çıktı!

Samandağ/İskenderun/Gazimağusa, İskenderun/Mersin ve Beyrut Deniz Otobüsü Seferleri’ni başlatmak için Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı düşündüğü proje, HBB Meclisi’nde destek gördü.

HBB Başkanı Lütfü Savaş, haftalardır projenin tanıtımını ilçeler bazında yaparken.. AK Parti Grubumuzda endişelerini paylaşmış, Deniz Otobüsü seferleri için ’SATIN’ alma yöntemi ile değil, ‘KİRALAMA’ yöntemi ile gidilmesi çağrısında bulunmuştu. Zira AK Parti Hatay İl Başkanımız İbrahim Güler, RoRo Taşımacılığı YK Başkanı olması dolayısıyla, gemiler üzerinden mesleki birikimlerini, İTSO’daki toplantıda anlatmıştı.

Aynı gün HBB Lütfü Savaş’a seslenerek, “Biz projeye karşı değiliz. Yolcu açısından talebi görmeden deniz otobüsü alınmasını ve HAT-MES aracılığıyla buna 25 milyon lira ödenmesini doğru bulmuyoruz. Riskin minimize ve paranın doğru bir şekilde harcanması açısından en uygun olan yol, kiralama yöntemi olmalıdır” diyerek, istişareye açık olduklarını belirtmişti.

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı öncesinde üst üste yapılan açıklamalar üzerine, HBB Başkanı Lütfü Savaş da, bugün ‘Uzlaşı’ yolunu tercih edip, AK Parti Grubumuzun endişelerini haklı buldu. HBB Meclis oturumunda AK Parti gurubumuzun ortaya koyduğu tercihler üzerinden hareket eden meclis, 'tamam' dedi.

Böylece, ortak akıl ışığında ’KİRALAMA’ yöntemi öncelikle seçenek olarak değerlendirmeye alınıp, hem 25 milyon lira bedel risk unsuru olmadan çıktı hem de HBB’nin deniz otobüsü seferlerini başlatmak için sermaye artımına gittikleri ’HATMES Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’, Anonim Şirket’e dönüşecek..

Ayrıca, HATMES için sermaye artırımı olarak planlanan 25 milyon lira, 500 bin lira sınırına çekildi. Böylece ’SATIN’ alma yöntemi için harcanacak olan para, kademeli olarak talep ve kâr marjına göre şekillenecek… AK Parti ayrıca, deniz otobüsü taşımacalığında ‘KİRALAMA’ işine başkanın 5 yıl süre istemesine gurup olarak onay verdik.  Eğer HADO, 5 yıl içinde deniz otobüsü seferlerinde istenen yoğunluğu yakalarsa, turizm açısından canlılık yaşanırsa, talep oluşması halinde gemi ’SATIN’ alma yöntemine başvurabilecek…  Oturumda en hayırlı karar çıktı. Hem Lütfü Savaş ve HBB idaresi hem de AK Parti grubu, İskenderun’un menfaatleri açısından doğru bir tercih üzerinden yürüdüm.  

Zorlama olmadı, dayatma olmadı! Endişeler, çekinceler, risk analizleri tartışıldı.  Maliyet hesapları yapıldı!

Deniz otobüsü seferleri için pat diye 25 milyon lira para harcamak yerine, aynı RoRo taşımacılığı örneği gibi ‘kiralama’ işine başvurarak, her kazancın ileride yeni bir yatırıma dönüşmesi fikri kazandı.. Sonuç olarak İSKENDERUN kazandı HATAY Kazandı. Ortak akıl kazandı.”

Yorum Gönder