‘Her Şey Yaşanabilir Bir Dünya için’

31 Mayıs 2021 Pazartesi 16:41
Bu haber 455 kez okundu

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için tüm dünyada uluslararası yasalarla korunan caretta carettaların yumurtlama alanındaki sahil temizlendi.

‘Her Şey Yaşanabilir Bir Dünya için'

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için tüm dünyada uluslararası yasalarla korunan caretta carettaların yumurtlama alanındaki sahil temizlendi.

Temizleme projesinin sahibi olan Sarı Zeybekler Derneği Turtle Team ekibi’nin katıldığı etkinlikte bir açıklama yapan SZD Genel Başkan Yardımcısı Banu Demirkent şunları söyledi:

“Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Yeşil Deniz Kaplumbağalarının üreme alanını daha önce koruma altına almıştık. Pandemi döneminde onları da unutmadık. Yumurta bırakılan yuvalardan çıkan ve çıkacak yavruların denize sağlıklı ulaşabilmeleri için alanın atıklardan temizlenmesi gerekiyordu, arkadaşlarla birlikte bu temizliği gerçekleştirdik

Bilindiği üzere tüm dünyada koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) üreme dönemleri Mayıs-Ağustos ayları arasındadır. Biz de Sarı Zeybekler Derneği Turtle Team ekibi olarak her yıl Dörtyol Yeniyurt’taki sahilinde düzenli olarak temizlik çalışması yaptık. Bu sahilimiz, nesli koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının da üreme alanı ve bu nedenle de dünya çapında büyük bir önem taşıyor. 

Çevre ve yaşanılabilir bir dünya çok önemli. Bu doğa ve çevre, bize atalarımızdan miras kaldı. Bizler de gençlerimize, çocuklarımıza miras bırakacağız. Tabi yaşanabilir, temiz ve sağlıklı bir çevre olabilmesi için de dünyaya çok iyi bakmamız, ona iyi davranmamız gerekiyor. Maalesef kimyasal atıklar, plastikler ve camlar doğada çok geç çözünüyor ve bu atıklar kanserojen maddeler. Dolayısıyla biz nasıl ki atalarımızdan daha güzel ve temiz bir dünya istediysek, çocuklarımıza da daha temiz, yaşanabilir; doğanın ve suyun temiz olduğu bir dünya ve çevre bırakmak da en büyük görevimiz. Böylesi anlamlı bir çalışmada bizlerin yanında olan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Selma Kırbeci’ye, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Doç. Dr. Bektaş Sönmez’e ve Hatay Büyükşehir Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na teşekkür ediyoruz. Her şey yaşanabilir bir dünya için…”









Yorum Gönder