İskenderun Lisesi Ağlıyor!

09 Ekim 2019 Çarşamba 19:02
Bu haber 686 kez okundu

İskenderun Lisesinin asırlık tarihi binası, bugünlerde ödeneksizlik ve bakımsızlıktan kaderine terk edilmiş durumda.

İskenderun Lisesi Ağlıyor!
İskenderun Lisesinin asırlık tarihi binası, bugünlerde ödeneksizlik ve bakımsızlıktan kaderine terk edilmiş durumda. Acil İlgi bekleyen, kentin ve kentlinin tarihi hafızası durumundaki 118 yıllık tarihi binanın içler acısı hali İskenderunluları üzüyor.

Fransızlar zamanında askeri amaçlı kullanılan, daha sonra manastıra dönüştürülen, yıllardır eğitime hizmet veren İskenderun Lisesi binası, 1901’de inşa edilmiş. Asırlık tarihi yapı, 1930’lu yıllardan itibaren ortaokul olarak hizmet verdi. 15 Mayıs 1955’ten sonra Lise ve Ortaokul olarak kullanılan tarihi yapı aynı zamanda bölgenin en köklü eğitim kurumu olarak on binlerce insanı mezun etti. 1966’dan bugüne, eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren İskenderun Lisesi, Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından biri olarak tarihe derin bir iz bıraktı.

İskenderun Lisesi geçmişten bugüne, birçok alanda başarılara imza attı. Buradan yetişen mezunlar birçok meslekte Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında önemli yerlere geldiler. Yolu İskenderun lisesinden geçen on binlerce insanın sayısız anılarıyla dolu tarihi bina bakımsızlık, ilgisizlik, ödeneksizlik yüzünden gözler önünde resmen yıkılıyor. Uzun yıllar öğrenci sesleriyle inleyen İskenderun Lisesi’nin koridorları sese hasret kalırken, sınıfları kapı, pencereleri, duvarlarının sıvaları, çatısındaki ahşap, kiremitler dökülüyor.

Şehrin merkezinde bulunan, taşınmaz kültür varlıkları listesinde tescilli tarihi bina ile ilgili ne kentin ileri gelenleri, ne bu okuldan mezun insanlar, kaderine terk edilmişlikten kurtarmak için bir girişimde bulunamıyor. Yıllardır Bürokrasi, ödenek, proje, ihale gibi klişe sözlerle zaman harcanıp havanda su dövülüyor. Kentin merkezinde, Şehit Pamir Caddesi üzerinde tüm ihtişamıyla duran tarihi binanın duvarlarından, çatısından ahşap, kiremit ve moloz taşları düşmeye devam ediyor, bu da yoldan geçenler için büyük bir tehlike arz ediyor.

İskenderun Lisesi’nin öğretmeni, öğrencisi, mezunu, çevreden geçen ve binanın bu durumunu gören insanlar,  kısaca İskenderun sevdalısı olan herkes, bu çaresizlik ve ilgisizlik karşısında çok üzgün.

İskenderunlu tarihine sahip çıkmak istiyor. Bu kentin tarihi hafızasına, değerlerine saygı bekliyor. Özetle İlgili ve yetkililere buradan sesleniyoruz. Lütfen bu sese kulak verin. İskenderun halkı adına bir kez daha yüksek sesle şunu istiyoruz: 

·        İskenderun’un şanlı tarihine tanıklık etmiş, ‘İskenderun Lisesi’ binası bir an önce ne gerekiyorsa yapılsın ve yeniden ayağa kaldırılsın.

·         Eğitim verilmese bile, eğitim verdiği dönemlerdeki sağlam haline dönüştürülüp, tarihi dokusuyla yenilenerek, bir kent müzesi veya eğitim müzesi haline dönüştürülsün.

·        Tarihi bina İskenderun adına yakışan bir şekilde sosyal/kültürel yönden kente hizmet vermeye devam etsin…

İskenderun Lisesi ağlıyor!

İskenderun’un bu sesini duyan tüm yetkili ve ilgilileri, tarihimize saygı duymaya, sahip çıkmaya, taşın altına ellerini koymaya davet ediyoruz. Bu haklı taleplerin yerine getirilmesi çok zor olmasa gerek…      

 

 

 

Yorum Gönder