İSTE’de ‘Teknoloji Sohbetlerinde’ Yapıldı

10 Aralık 2018 Pazartesi 16:39
Bu haber 634 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) düzenlediği ‘Teknoloji Sohbetlerinde’ konuşan İSTE Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Hameş nanoteknolojinin geleceği konusunda önemli bilgiler verdi.

İSTE'de ‘Teknoloji Sohbetlerinde' Yapıldı

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) düzenlediği ‘Teknoloji Sohbetlerinde’ konuşan İSTE Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Hameş nanoteknolojinin geleceği konusunda önemli bilgiler verdi. 

İSTE-TTO ‘Teknoloji Sohbetlerinde’ Nanoteknoloji ve Endüstriyel Uygulamalar konuşuldu. İSTE Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Hameş tarafından gerçekleştirilen sohbette, nanoteknolojinin gelecekte insan yaşamına yapacağı etkiler değerlendirildi. Bilgisayar teknolojileri, tıp ve sağlık, havacılık, uzay araştırmaları, enerji, tarım, savunma teknolojilerine kadar birçok alanda kullanılacağını kaydeden Prof. Dr. Hameş, “Nanoteknoloji; fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik gibi disiplinler arası bir konuma sahip olmasının yanı sıra, endüstri, uzay, ilaç, elektronik, tarım ve sağlık gibi bütün alanlara potansiyel etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle birçok gelişmiş ülke tarafından, en kritik araştırma alanı olarak desteklenmektedir.” dedi.

Nanoteknolojinin kullanım alanlarının ileride çok yaygın olacağının altını çizen Prof. Dr. Hameş, herkesin kendi bilgisayarına temel tüketim maddelerini üretmesi için emir verebileceğini, evin bir köşesinde çalışan nanorobotların istediğimiz malzemeyi, çevrede serbestçe dolaşmakta olan atomları toplatıp, işleyerek üretebileceklerini söyledi. Yazılım tasarımları haricindeki üretim süreçlerinde, insan emeğine duyulan ihtiyacın minimuma ineceğinin de sinyalini verdi. Bu teknoloji için ülkemizde de adımlar atıldığını kaydeden Prof. Dr. Hameş,   TÜBİTAK tarafından hazırlanan Vizyon 2023 Programı’na öncelikli alanlardan biri olarak alınmış bulunduğunu bu kapsamda, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Projesi’nin Bilkent “Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi” tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

 

Yorum Gönder