İSTUDER’den İskenderun ‘İL’ Olsun Desteği

08 Nisan 2021 Perşembe 15:47
Bu haber 1533 kez okundu

İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği (İSTUDER) Başkanı Sabahattin Uygun, İskenderun’un ekonomisi, nüfusu, limanı, sanayisi ve turizm potansiyeli gibi pek çok kriteri bünyesinde barındıran çok canlı bir kent olma özelliğiyle ‘İL’ olmayı çoktan hak ettiğini söyledi.

İSTUDER'den İskenderun ‘İL' Olsun Desteği

İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği (İSTUDER) Başkanı Sabahattin Uygun, İskenderun’un ekonomisi, nüfusu, limanı, sanayisi ve turizm potansiyeli gibi pek çok kriteri bünyesinde barındıran çok canlı bir kent olma özelliğiyle ‘İL’ olmayı çoktan hak ettiğini söyledi.

İSTUDER Başkanı Sabahattin Uygun, Türkiye’nin birçok ilinden büyük ve önemli bir ekonomiye sahip bir şehir olan İskenderun’un Turizm’in yanı sıra Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük demir çelik fabrikasına sahip olduğuna da dikkat çekti. Kentindemir çelik, kömür, filtre sanayii gibi iş kollarında da uluslar arası ağırlığı olduğunu hatırlatarak Türkiye’nin en önemli liman, lojistik, sanayi ve tarım merkezi olduğunu da belirtti.

Hatay’ın vergi gelirinin %75’lik kısmının İskenderun’dan sağlandığını ifade eden Uygun, “Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde onlarca sanayi kuruluşu kentimizde bulunuyor. Bunun yarı sıra tarım ürünlerinin tamamı yetiştirilirken, İskenderun Limanı, Türkiye’nin en büyük 3. limanı, otoyol, karayolu bağlantıları mevcut. Yayla, deniz ve inanç turizmine uygun bir ilçe olan İskenderun’da Farklı etnik kimliklerin kaynaştığı, kardeşlik ilişkilerinin en yoğun yaşandığı, pek çok ilden jeopolitik siyasi ve ekonomik bakımdan üstünlüğü bulunmaktadır. Nüfusuyla, eğitim düzeyiyle, ticari atılımlarıyla, sanayisiyle, tarımıyla ve turizme açık potansiyeliyle bir yerin il olma özelliklerinin tümünü taşımaktadır” diye konuştu.

Türkiyeʹnin, merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafi durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere; illerin de diğer kademeli bölümlere ayrılmasını öngördüğüne vurgu yapan Uygun, Üniversite ve Merkez bankası bulunan tek ilçe olduğunu belirtti.

Uygun, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra il sayılarına bir göz atıldığında 1957 yılında 67ʹye, 1991 yılında 74ʹe, 1992 yılında 76ʹya, 1995 yılında 79ʹa, 1996 yılında 80’e ve 1999 yılında 81’e çıkarıldığını hatırlattı.

Uygun, “Türkiye’de ekonomik ve sosyal gelişmelerin doğurduğu ihtiyaçlar göz önüne alındığında İskenderun, il olacak ilçelerin başında yer almaktadır.Son günlerde Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, STK’lar ve vatandaşların İskenderun’un il olması konusunda desteklerini belirtmektedirler. Bizler İskenderun Turizm ve Tanıtma Derneği olarak güneyin incisi İskenderun’umuzun il olmasını gönülden destekliyoruz. Bu konuda bilmek istediğimiz bu kadar yıldır bu mücadelede, ‘ İskenderun’un il olmaması için bir engel mi vardır. Bizler İskenderun olarak ‘İL’ olmayı çoktan hak ettiğini bir kez daha buradan belirtmek istiyoruz. Ve 82 plakası ile İskenderun’u ‘İL’ olarak görmek istiyoruz” dedi.

Yorum Gönder