İTSO’da Video Konferans Yöntemiyle Konferans

24 Eylül 2020 Perşembe 16:08
Bu haber 917 kez okundu

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında Korona virüs (Covid-19) tedbirleri dikkate alınarak video konferans yöntemiyle Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi.

İTSO'da Video Konferans Yöntemiyle Konferans
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında Korona virüs (Covid-19) tedbirleri dikkate alınarak video konferans yöntemiyle Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Yeterli çoğunluğun sağlandığı Olağan Meclis toplantısı İTSO Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında gerçekleştirildi.  Toplantıda pandemi sürecinde iş dünyasında yaşanan son gelişmeler ele alındı.

2019 Mart ayından bu yana Korona virüs (COVİD-19) riskine karşı İTSO olarak titizlikle hareket ettiklerini ve bölgemizdeki iş insanlarının sorunlarını en yetkili birimlere ilettiklerini ifade eden İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “TOBB vasıtasıyla sorunlarımızı en yetkili mercilere iletebiliyor ve çözüm üretilmesi noktasında girişimlerde bulunabiliyoruz. Yaşadığımız bu süreçte, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin gücünü ve önemini bir kez daha görmüş olduk. Pandemi sürecinde Rifat Başkanımız ve ekibi bizleri hiç yalnız bırakmadı. Telekonferans yöntemiyle hemen hemen her 15 günde 1, düzenli toplantılar yapıldı. Yaşanan ortak sorunlar anlık olarak ilgili bakanlıklara hatta Cumhurbaşkanlığına iletildi. Ve çözüm bulunmasın noktasında hızla aksiyon alındı. Mart ayından bu yana pandemiyle mücadele konusunda yeni adımlar atıldı.

Örneğin iş dünyasının finansmana erişimi noktasında sıkıntıları olduğunu ifade ettikten hemen sonra, kamu bankaları tarafından uygun faizli kredi destek programları hayata geçirildi, kredi garanti fonunun teminatı artırıldı ve kredi kullanımı kolaylaştırıldı. TOBB Nefes kredisi süratle verilmeye başlandı.

Pandeminin görülmeye başlandığı mart ayında vergi borçlarının ertelenmesi talebimiz karşılık buldu ve vergi borçlarına 6’şar ay erteleme getirildi.

İstihdamın korunması ve işverenler üzerindeki yüklerin azaltılması için kısa çalışma ödeneğinin şartları iyileştirildi ve uygulaması kolaylaştırıldı.

Organlarının yetki süreleri sona eren Kooperatiflerin organ üyelerinin görevleri 31.07.2020 tarihine kadar uzatıldı.

Dijitalleşme konusundaki çağrılarımız yine karşılık buldu odamızdan verilen birçok belgenin elektronik ortamda verilmesi sağlandı. Buna benzer birçok konuda gerekli adımlar atıldı. Geçtiğimiz dönemde sizlerden iletilen bu sorunlar, çözüme ulaştırılmış oldu” dedi.

TOBB bünyesinde Ticaret ve Sanayi Odası Konsey yönetiminde yer aldığını belirten İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Telekonferans yöntemiyle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katıldığını belirterek, şu sorunlara yer verdiğini açıkladı: “Maalesef pandemi süreci belirsizliğini koruyor ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntılar sona ermedi. Dolayısıyla yaşanan sorunlara çözüm arayışlarımız da hala devam ediyor. Geçtiğimiz hafta TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey toplantımızı gerçekleştirdik. Türkiye genelindeki birçok odanın da katıldığı bu toplantıda, pandemi sürecinin ekonomiye etkileri ve yaşanan sorunlar görüşüldü. Ben de konsey toplantısında söz alarak, pandemi sürecinde sizlerden odamıza iletilen sorunları Sayın Başkanımıza bir kez daha aktarma imkânı buldum. Bu konuları sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum. Özellikle sanayicilerimizin ifade ettiği üzere, enerji maliyetlerinin yüksek olduğunu ve belli bir süreyle elektrik borçlarının ötelenmesini ve bu süre zarfında kesinti yapılmaması gerektiğ ini ifade ettim. Son dönemde getirilen ÖTV zammının otomotiv ana ve yan sanayiyi olumsuz yönde etkilediğini ve piyasanın belirsizliklere sürüklendiğini ifade ettim.

Vergi ve istihdam sağlama konusunda en az sanayiciler kadar başarılı olan ancak devlet tarafından destek görmediklerini ifade eden lojistik sektör temsilcilerinin vergi ve ek maliyet yüklerinden bahsettim. Bu firmalarımızın devletimizden beklentilerini aktardım. Pandemi sürecinden etkilenen turizmden eğitime, kırtasiyeciden servis şoförlerine kadar herkesi kapsayacak vergi yapılandırmasına ihtiyaç olduğunu belirttim. Ötelenen vergi ödemelerinin en erken bir sonraki yıl ve makul taksitlerle yapılmasının iş dünyasının genel beklentileri arasında olduğunu belirttim.

Firmaların devletten alacağı olan KDV iadelerinin, banka kredisi kullanan firmalar tarafından teminat olarak gösterilmesi gerektiğini ifade ettim.

Ve son olarak yıllardır dile getirilen bir talep olan, sicil affı düzenlemesinin artık gündemimizden düşürülmesi gerektiğini belirttim.

 Kısaca özetlediğim tüm bu hususları, TOBB başkanımıza hem yazılı hem de sözlü olarak aktardım. TOBB Başkanımız ise, konuşmamı dikkatle dinledi ve notlar aldı. Aktardığım birçok konuda çalışmaların yapıldığını, sicil affı konusunu takip ettiklerini ancak biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. Lojistik sektör temsilcilerinin sorunlarını özellikle detaylı inceleyip, Ulaştırma Bakanı ile görüşeceğini bildirdi.

Ben ilgi ve desteklerinden dolayı TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Kendileri her zaman olduğu gibi, pandemi sürecinde de, iş dünyasının iyiliği ve menfaati için, mücadele vermeye devam ediyor. Bizlere de bu konuda örnek oluyor. Bizler de İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Sayın Başkanımızın önderliğinde, üyelerimiz için çalışmaya devam edeceğiz.”

Eylül ayı Meclis toplantısına, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli, İTSO Başkan yardımcısı Mahir Taner, İTSO Muhasip üye Gassan Kuran, İTSO yönetim kurulu üyeleri Müfit Tennioğlu, Raşit Özyurt, İTSO Genel Sekreter yardımcısı Özkan Yalçın ve İTSO Hesapları İnceleme Komisyonu üyesi Nasrettin Murt katılırken, Meclis üyeleri de toplantıya video konferans yöntemiyle bağlandılar.

Eylül ayı Meclis toplantısında, Hesapları İnceleme Komisyonu üyesi Nasrettin Murt gelir ve giderler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı Meclis toplantısında gündemdeki konular görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.

Yorum Gönder