‘Kabotaj’ Denizlerimize Sahip Çıkma Bilincidir!

26 Haziran 2019 Çarşamba 16:22
Bu haber 483 kez okundu

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem taşımakta olan ve 93 yıldan bu yana da ülkemizde kutlanan ’Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı yayımladığı mesaj ile kutladı.

‘Kabotaj' Denizlerimize Sahip Çıkma Bilincidir!

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önem taşımakta olan ve 93 yıldan bu yana da ülkemizde kutlanan ’Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı yayımladığı mesaj ile kutladı.

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra denizlerdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticaret hâkimiyetinin son bulduğunu belirten Kaymakam Yönden, Kabotaj Kanunu’nun denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşıladığını ve denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Kaymakam Yönden mesajında: “Üç yanı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek denizciliğe gereken önem ve önceliği vermek, denizin nimetlerinden yararlanmak ve bu alanda rekabet gücümüzü yükseltmek, dünyada etkinliğimizi ve varlığımızı daha da arttıracaktır. Kabotaj Yasası’na göre, Türkiye kıyılarında ve ülkemiz limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, Türk Bayrağı asılmak suretiyle yerine getirilmektedir. Bu yasa doğrultusunda, üç tarafı denizlerle çevrili olan ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Ulu Önder Atatürk’ün “Denizciliği, Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız” sözünü kendimize rehber edinerek, denizcilik sektörünün gelişmesi için üstün çaba göstermeliyiz.

Bir deniz ve sahil kenti olarak, bu çabaya Akdeniz’in en büyük limanı olan İskenderun Limanımız, İskelelerimiz, Balıkçı Barınaklarımız ve mevcut Deniz Kuvvetlerimizle potansiyelimizin daha da üstünde katkı koymaktayız. Ayrıca mevcut limanımızın daha da büyütülmesine yönelik tasarlanan projeler ile deniz ticaretinin daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalar yapmaktayız.

Bu duygu ve düşüncelerle; Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve saygıyla anarken, denizcilik sektörünün tüm dinamiklerinin ve mavi vatan olarak adlandırdığımız denizlerimizin kolluk güçlerinin bu müstesna günlerini içten dileklerimle kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

 

İskenderun Kaymakamlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 93. Yıl kutlama etkinlikleri programı ise şöyle gerçekleşecektir;

 

ÇELENK SUNMA TÖRENİ

Tarih    :01 Temmuz 2019 Pazartesi

Saat      :09.30

Yer       :Atatürk Anıtı

Etkinlikler:

İskenderun Liman Başkanlığı ve İskenderun Deniz Ticaret Odası tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulacaktır.

Saygı duruşu ve istiklal marşı eşliğinde şanlı bayrağımızın göndere çekilecektir.

İskenderun Liman Başkanı Hüseyin DEMİR tarafından günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapılacaktır.

Atatürk Anıtı arkasındaki deniz sahasında hazır bulunan bota binilerek, “Tİ” işaretine müteakip şehit denizcilerin ruhuna izafeten denize çelenk bırakılacaktır.

DENİZ SPORLARI:

Yelken Müsabakaları:

1 Temmuz 2019 Pazartesi günü saat: 17.00’da Yelken Kulübü ile Atatürk Anıtı arasında Lazer ve Optimist dallarında yelken yarışları yapılacaktır.

Yağlı Direkten Bayrak Alma Yarışması:

1 Temmuz 2019 Pazartesi günü saat: 17.30’da Şehir İskelesi yanında bulunan tekne üzerinde yağlı direkten bayrak alma yarışması yapılacaktır.

Yüzme Yarışması:

1 Temmuz 2019 Pazartesi günü saat: 17.30’da Şehir İskelesi yanında 100 metre Serbest Erkekler ve Bayanlar yüzme yarışları yapılacaktır.

GÖSTERİLER:

1 Temmuz 2019 Pazartesi günü saat: 18.00’da Anıt Alanına paraşütle iniş gösterisi yapılacaktır.

1 Temmuz 2019 Pazartesi günü saat: 21.00’da Yelken Kulübü önünde Havai Fişek gösterisi yapılacaktır.

DİĞER ETKİNLİKLER:

Gün boyunca İskenderun Deniz Müzesi halkımızın ziyaretine açık olacaktır.

Saat:10.00 – 18.00 arasında şehir iskelesinde hazır bulunan Sahil Güvenlik Botu halkımızın ziyaretine açık olacaktır.

Saat:10.00 – 17.00 arasında çocuklara yönelik uçurtma şenliği gösterisi yapılacaktır.

Gün boyunca iskelede bulunan gezi tekneleri ile halkımız gezdirilecektir.

Saat:18.30’da şehir iskelesinde ve gezi teknelerinde halkımıza çeşitli ikramlarda bulunulacaktır.

Saat:21.00’da Yelken Kulübünde ve Anıt Alanı arasında fener alayı düzenlenecektir.

ÖDÜL DAĞITIM TÖRENİ:

Yarışmalarda dereceye giren yarışmacıların hediyeleri, yarışma sonunda törene katılan protokol mensupları tarafından verilecektir.

YARIŞMAYA KATILMA ŞARTLARI:

Yağlı direkten bayrak alma, yüzme yarışmaları ve deniz gösterilerine katılmak isteyenler 01 Temmuz 2019 Pazartesi günü saat: 16.00’ya kadar yarışmadan sorumlu komisyona bizzat müracaat etmek suretiyle yarışmaya katılabileceklerdir.

Yarışmaya katılmak isteyenler nüfus cüzdanlarını ibraz etmek suretiyle müracaat edebilecek olup, 18 yaşın altında bulunanlar velileri ile birlikte müracaat yapabileceklerdir.” şeklindedir.

 

 

Yorum Gönder