Kadına Şiddetle Mücadele Semineri

16 Eylül 2019 Pazartesi 17:00
Bu haber 577 kez okundu

İTSO’da personellerin iş ve sosyal hayatta daha etkin olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen eğitim seminerleri kapsamında, Eğitimci Psikolog Seyran Bozkurt tarafından ‘Kadına yönelik şiddetle mücadele’ semineri düzenlendi.

Kadına Şiddetle Mücadele Semineri
İTSO’da personellerin iş ve sosyal hayatta daha etkin olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen eğitim seminerleri kapsamında, Eğitimci Psikolog Seyran Bozkurt tarafından  ‘Kadına yönelik şiddetle mücadele’ semineri düzenlendi.

İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez ve İTSO personellerinin katıldığı eğitim seminerinde sine vizyon destekli olarak sunum yapan Eğitimci Psikolog Seyran Bozkurt, Türkiye’de ve dünyada kadınlara uygulanan şiddet konularına dikkat çekti.

İTSO’da düzenlenen eğitim seminerinde, kadın erkek fırsat eşitliği, kadına yönelik şiddetin tanımlarının türlerinin ve yaygınlığının anlaşılması, kadına yönelik şiddetin kadınlar ve çocukları üzerindeki etkilerinin anlaşılması, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ulusal ve uluslararası mevzuat, kadına yönelik şiddet konusunda hizmet veren kurum ve kuruluşlar hakkında detaylı bilgiler verildi.

Türkiye’de kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğuna vurgu yapan Eğitimci Psikolog Seyran Bozkurt, kadına yönelik şiddetin nedenleri hakkında bilgiler vererek; “Ülkemizde kadınlarımıza yönelik genel anlamda fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve  ekonomik şiddet uygulanmaktadır. Kadınlara uygulanan şiddetler özellikle ekonomik, kültürel, sosyal karı koca arasında geçimsizlik önemli etkenler arasında diyebiliriz. Ülkemizde fiziksel rahatsızlıklar, başarısızlık hissi, aldatılma duygusu, madde bağımlılığı, düşük özgüven,  suçluluk yalnızlık, istismarı önemsememe şiddetin  etkileri arasında yer almaktadır. Ülkemizde kadına şiddet uygulanmasında psikolojik duygusal şiddetler de öne çıkmaktadır. Tehdit etme (zarar vermekle, terk etmekle çocuklarını elinden almakla tehdit,) kadına kendini kötü hissettirmek, özgüvenini beğenisini zedeleyici söz söylemek ve davranışlarda bulunmak, aşağılamak, isim takmak, aciz çaresiz olduğunu söylemek sürekli suçlama, kadının yaşam üzerindeki kontrolünü yok etmek, çocuklarıyla veya ailesiyle  görüşmesine izin vermemek, kadını yalnızlaştırmak, bir yere hapsetmek ve ilişkilerinin bozulmasına  yol açacak eylemlerde bulunmak,  hesap vermeye zorlamak psikolojik şiddetler arasında gelmektedir.

Son yıllarda kadına şiddetin azaldığını ve bu sayısal rakamların önümüzdeki yıllarda da azalması için ülke genelinde çalışmalar, eğitimler ve bilgilendirmeler yaptıklarını belirten Psikolog Bozkurt; ‘Ülkemizde Alo 183 Sosyal Destek Hattı’ şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan destek ve yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklar için psikolojik, hukuki ve ekonomik danışma hattı olarak çalışmakta, bu kişilere hakları konusunda ve baş vuracakları yerler hakkında bilgi vermektedir” şeklinde konuştu.

Yorum Gönder