Kalbe En Fazla Zararı ‘Sigara’ Veriyor!

16 Nisan 2019 Salı 17:31
Bu haber 485 kez okundu

İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çetin Murat Songur, Merkez Bankası İskenderun Şubesi Personeline yönelik kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Kalbe En Fazla Zararı ‘Sigara' Veriyor!

 İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çetin Murat Songur, Merkez Bankası İskenderun Şubesi Personeline yönelik kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Dünya’da her yıl 55 milyon ölümün, 14 milyonunun iskemik kalp hastalığı nedeniyle olduğunu belirten KVC Uzmanı Doç. Dr. Çetin Murat Songur, kalp hastalıklarını arttıran riskler hakkında katılımcıları bilgilendirerek, “Her gün yaklaşık 22000 kişi, her saat ise 1000 kişi bu kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. İnsanlar yaşlandıkça, kalp hastalıkları riski de artmaktadır. Ailesinde 60 yaşından önce koroner kalp hastalığı yaşayan bir bireyin olması, kişide riski artırır. Kadınlar için risk, özellikle menopoz sonrası artar. Bununla birlikte, erkekler koroner kalp hastalığına daha yatkındır. Kontrolsüz hipertansiyon veya yüksek tansiyon, arterlerin kalınlaşmasına ve daralmasına neden olur ve kan akışını azaltır. Egzersiz eksikliği, işlenmiş et, trans yağlar ve hazır gıda tüketimi ve diğer faktörler riski artırır. Tip 2 diyabet ve obezite gibi metabolik sağlık sorunları, koroner kalp hastalığı riskini artırır. Özellikle sigara kullanımı, riski artırır. Tütün, iltihaplanmayı artırabilir ve koroner arterlerde daha fazla kolesterolün çökelmesine neden olabilir. Günde 20 sigara içen bir kadın, hiç sigara içmemiş bir kadına göre altı kat daha fazla risk taşır. Düzenli olarak sigara içen erkekler, asla sigara içmeyen erkeklerle karşılaştırıldığında bu risk, üç katına çıkmaktadır” açıklamasında bulundu.

İskenderun Gelişim Hastanesi bünyesinde 250’nin üzerinde sorunsuz kalp ve damar ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Çetin Murat Songur, sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yorum Gönder