Kaymakam Yönden Asırlık Lise’ye Umut Işığı Oldu!

04 Ocak 2020 Cumartesi 12:00
Bu haber 511 kez okundu

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Köseoğlu, ödeneksizlik ve bakımsızlıktan kaderine terk edilmiş durumda olan, İskenderun Lisesinin asırlık tarihi binasına inceleme yaptı.

Kaymakam Yönden Asırlık Lise'ye Umut Işığı Oldu!
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Köseoğlu, ödeneksizlik ve bakımsızlıktan kaderine terk edilmiş durumda olan, İskenderun Lisesinin asırlık tarihi binasına inceleme yaptı.

118 yıllık tarihi binanın içler acısı hali İskenderunluları üzerek, sık sık gündeme gelmekte ve yerel basında da sıkça yer verilmekteydi.

Fransızlar zamanında askeri amaçlı kullanılan, daha sonra manastıra dönüştürülen, yıllardır eğitime hizmet veren İskenderun Lisesi binası, 1901’de inşa edilmiş. Asırlık tarihi yapı, 1930’lu yıllardan itibaren ortaokul olarak hizmet verdi. 15 Mayıs 1955’ten sonra Lise ve Ortaokul olarak kullanılan tarihi yapı aynı zamanda bölgenin en köklü eğitim kurumu olarak on binlerce insanı mezun etti. 1966’dan bugüne, eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren İskenderun Lisesi, Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından biri olarak tarihe derin bir iz bıraktı.

Yıllardır Bürokrasi, ödenek, proje, ihale gibi klişe sözlerle zaman harcanıp havanda su dövülüyor. Kentin merkezinde, Şehit Pamir Caddesi üzerinde tüm ihtişamıyla duran tarihi binanın duvarlarından, çatısından ahşap, kiremit ve moloz taşları düşmeye devam ediyor, bu da yoldan geçenler için büyük bir tehlike arz ediyor.

·        İskenderun’un şanlı tarihine tanıklık etmiş, ‘İskenderun Lisesi’ binası bir an önce ne gerekiyorsa yapılsın ve yeniden ayağa kaldırılsın.

·         Eğitim verilmese bile, eğitim verdiği dönemlerdeki sağlam haline dönüştürülüp, tarihi dokusuyla yenilenerek, bir kent müzesi veya eğitim müzesi haline dönüştürülsün.

·        Tarihi bina İskenderun adına yakışan bir şekilde sosyal/kültürel yönden kente hizmet vermeye devam etsin…

Bu gibi talepleri yerel basında da sıkça gündeme getirmiştik. Bu konuda İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve Milli Eğitim Müdürü Kemal Köseoğlu’nun gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyor ve gerekenin yapılması konusunda çaba sarf edeceklerinden şüphe duymuyoruz.

Yorum Gönder