Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme Önerileri

15 Aralık 2022 Perşembe 18:06
Bu haber 350 kez okundu

Hızlı kilo vermenin kolay ve sağlıklı adresi, ‘Macrofit Studio’ Sağlıklı Yaşam ve Spor Merkezi, diyetisyenlerinden Canan Değer kış aylarında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme Önerileri

Hızlı kilo vermenin kolay ve sağlıklı adresi, ‘Macrofit Studio’ Sağlıklı Yaşam ve Spor Merkezi, diyetisyenlerinden Canan Değer kış aylarında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Diyetisyen Canan Değer, kış aylarında sağlıklı beslenme, bağışıklığı güçlendirmenin öneminden bahsederek şu ifadeleri kullandı; “Kış aylarına geçişle birlikte bireyler evlerinde daha fazla vakit geçirmektedir ve dolayısıyla fiziksel aktiviteye daha az zaman ayırmaktadırlar. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin kontrolü sağlanamamaktadır. Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin yetersiz olması sebebi ile vücut ağırlığı kontrolü ve bağışıklık sistemi olumsuz etkilenmektedir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların arttığı bu kış aylarında sağlıklı beslenme, bağışıklığı güçlendirmek için en önemli etkendir.

Peki kış aylarında sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?

1- Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek, sizi o mevsime hazırlar. Dolayısıyla kış mevsiminde yetişen meyve ve sebzeleri tüketmeye dikkat edelim.

Kış meyveleri; Ayva, elma, armut, portakal, mandalina, greyfurt, kivi, nar, muz, limon, kestane, hurma.

Kış sebzeleri; Brokoli, ıspanak, pazı, pırasa, kereviz, havuç, lahana, tere, Brüksel lahanası, marul, maydanoz, turp.

2- Her mevsimde olduğu gibi kış mevsimi için de sağlıklı beslenmenin en önemlisi su tüketiminin yeterli miktarda olmasıdır. Yazın terleme ile beraber susama hissi daha belirgindir ancak kış aylarında vücudun ihtiyacı olmasına rağmen susama hissi daha az hissedilir. Bu durum beraberinde az su içmeyi getirir. Bu nedenle her gün 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyelim.

3- Bağırsakta yaşayan bakteriler, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Dengeli bir bağırsak florası bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir.

Kefir, yoğurt, boza, ayran, tarhana gibi probiyotikler, bağırsak florasının dengelenmesini ve dolayısıyla bağışıklığın güçlenmesini sağlamaktadır. Bu yüzden beslenmemizde olabildiğince probiyotiklerden faydalanalım.

4- D vitamini bağışıklık sisteminde önemli rol oynamaktadır. Ancak D vitamini besinlerde pek fazla bulunmaz ve en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Özellikle kış mevsiminde havanın güneşli olduğu günleri mümkün olduğunca güneşten faydalanarak geçirelim.

Yorum Gönder