Kore Şehitler Anıtı İsim Levhaları, Parlatılarak Yerlerine Monte Edildi

03 Ağustos 2018 Cuma 09:52
Bu haber 1027 kez okundu

İskenderun Atatürk Bulvarı üzerindeki Şehitler Parkında bulunan Kore Şehitler Anıtının madeni levhaları çok karardığı için geçtiğimiz günlerde İskenderun belediyesi ekiplerince sökülerek parlatma ve onarım işlemine alınmıştı. Kore Şehitlerimizin adlarının yazılı olduğu 4 adet levha, parlatma işlemi sonrası yeniden yerine monte edildi.

Kore Şehitler Anıtı İsim Levhaları, Parlatılarak Yerlerine Monte Edildi
İskenderun Atatürk Bulvarı üzerindeki Şehitler Parkında bulunan Kore Şehitler Anıtının madeni levhaları çok karardığı için geçtiğimiz günlerde İskenderun belediyesi ekiplerince sökülerek parlatma ve onarım işlemine alınmıştı. Kore Şehitlerimizin adlarının yazılı olduğu 4 adet levha, parlatma işlemi sonrası yeniden yerine monte edildi. Şehitler Parkı’nın bakım, onarım ve gözetiminden sorumlu İskenderun Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, hummalı bir çalışmayla Kore Şehitler Anıtını eski haline getirmeyi başardılar.

27 Temmuz 1951 yılında İskenderun Belediyesi tarafından Kore Şehitlerimizin aziz hatırası için yapılan taş anıt, 1973 yılında yine İskenderun Belediyesi tarafından onarılmış ve Kore Şehitler Anıtı eskisi gibi görkemli bir hale getirilmişti:



Zaman zaman yerel basına konu olan Kore Şehitler Anıtı, İskenderun Belediyesi haricinde 39. Tugay ile İskenderun Garnizon Komutanlığı ve İskenderun Gaziler Derneği’nin gözlem ve himayesi altında tarihi varlığını sürdürüyor.

Öte yandan, 68 yıl önceki savaş, 25 Haziran 1950 yılında Kuzey Kore'nin, Güney Koreli askerlerin sınırı geçtiğini öne sürerek yaptığı saldırıyla gerçekleşmiş, BM, üyelerine yaptığı acil çağrıda Güney Kore'ye yapılan saldırıların durdurulmasını ve bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasını istenmişti.  Bunun üzerine aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke, BM'nin bu çağrısına cevap vermişti. Genelkurmay Başkanlığınca o yıllarda görevlendirilen 259 Subay, 18 Askerî memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 er, toplam olarak 5090 Mehmetçik, Kore’ye gitmek üzere İskenderun’dan gemilerle ayrıldı. 1950-53 yılları arasında süren bu savaşta, kimi kayıtlara göre 672 bazı kayıtlara göre ise 770 askerimiz şehit düştü.

Yorum Gönder