Körfez’de Savaş Gemisi Batıkları Bulundu!

06 Aralık 2017 Çarşamba 14:40
Bu haber 922 kez okundu

İskenderun Körfezi’nde birinci dünya savaşına ait İngiliz ve Fransız savaş gemileri bulundu

Körfez'de Savaş Gemisi Batıkları Bulundu!

İskenderun Körfezi’nde birinci dünya savaşına ait İngiliz ve Fransız savaş gemileri bulundu

İskenderun Körfezinde 1. Dünya savaşından kalma 2 batığın bulundu. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinin araştırma gemisi İSTE 1’le Denizcilik Meslek Yüksekokulunun körfezde yaptığı eğitim ve araştırma çalışmaları esnasında tespit edildi.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ve Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Necdet Uygur, batıklar İngilizlerin gözlem ve istihbarat amacıyla kullandığı HMY Zaida isimli yat ve Fransız mayın tarama gemisi Pavot olduğunu, batıklarla ilgili görüntüleme ve araştırma çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İSTE 1 araştırma gemisi ile uygulama dalışları esnasında 3 öğretim görevlisi ve 15 öğrenciyle körfezde bazı batıklara denk geldiklerini belirten Uygur, “Bu batıkları araştırdığımızda bunların birinci dünya savaşında batırılmış İngiliz istihbarat yatı Zaida ve Fransız mayın tarama gemisi Pavot olduğunu araştırmalarımız neticesinde tespit ettik. Bunların içerisinde bazı bulgular vardı. Kömürlü gemilerdi bunlar. Pavot’un üzerinde top yaraları gördük. Buda askeri gemi olduğunu teyit ediyor. Öğrencilerimiz ile birlikte daha detaylı araştırma yapmak için gemilerin içerisine indik. Ve bunları görüntülemeyi başardık. Zaida birinci dünya savaşında daha çok istihbari çalışmalar yapan bir gemi, pavot ise denize bırakılan tonozlu mayınları kesip çıkarmaya yarayan bir gemiymiş. Bunlar İskenderun Körfezindeki çalışmaları sırasında bazı kaynaklarda bunların Türk topçu bataryaları tarafından batırıldığı söylense de, diğer kaynaklarda Alman denizaltıları tarafından batırıldığı söylenmektedir.” dedi.

Gemilerin İskenderun Körfezi açıklarında, bir diğerinin ise Yumurtalık sahillerine yakın bölgede bulunduğunu söyleyen Uygur, iki gemi arasında 10 deniz mil mesafesi olduğunu belirtti.

Uygur, “İngiliz Zaida 350 GRT Buhar İstimli direkli yat, 50 metre boyunda 8 metre genişliğindeydi ve Kraliyet yat filosuna aitti. Batık 22 metrede, yöre balıkçıları tarafından da direkleri kesilmiş bir biçimde dipte yatmaktadır.

Fransız Mayın Tarama Gemisi 30 metre derinlikte tek parça halinde arka kısmı kuma gömülü ama tek parça olarak durmaktadır. Boyu 34 metre emi ise 6.5 metredir.” dedi.

Uygur, Kültür bakanlığından alınacak destek ve izinlerle tarihsel uzmanlar ile birlikte daha detaylı ve kesin bilgiler alınacağını söyledi.



 

Yorum Gönder