Matematik dünyayı değiştirir, teknolojiyi geliştirir!

14 Ocak 2019 Pazartesi 15:00
Bu haber 760 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoloji Sohbetleri kapsamında düzenlediği etkinliklerde bu kez İSTE Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Dr. İnayet Derin’i konuk etti.

Matematik dünyayı değiştirir, teknolojiyi geliştirir!

 İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoloji Sohbetleri kapsamında düzenlediği etkinliklerde bu kez İSTE Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Dr. İnayet Derin’i konuk etti. ‘Dünyayı Değiştiren Matematikçiler ve İlginç Hayatları’ isimli bir sunum yapan Derin, matematiğin uçsuz bucaksız bir dünya olduğunun altını çizdi.

 Hypatia, LeonhardEuler, Carl Friedrich Gauss, Andrew Willes gibi tarihte iz bırakan meşhur matematikçilerin ilginç hayat hikayelerinden örnekler veren Derin, çağın en üretken matematikçisi olarak Leonhard Euler’i tanıttı ve onun teorilerinin kendisinin de hayatına damga vurduğunu söyledi.

 Kırk yıl boyunca çözmek için uğraştığı bir özdeşliği, Leonhard Euler’in denklemleri sayesinde çözdüğünü ve bununla ilgili olarak hazırladığı tebliğini uluslararası bir konferansta sunduğunu ifade eden Derin, tezinin doğruluğunun kabul edilmesinin ardından, hazırladığı makalenin bir dergide yayınladığını da sözlerine ekledi.

 Matematik dünyasında; ‘Matematikçilerin Prensi’ olarak tanınan Gauss’un hayatından da kesitler sunan Öğr. Üyesi Dr. İnayet Derin, “‘Gauss’un ilkokul öğretmeni G. Büttner, öğrencilerini oyalamak için 1’den 100’e kadar olan sayıları toplamalarını isteyince, Gauss cevabı birkaç saniye içinde bularak hem öğretmenini, hem de asistanı Martin Bertels’i hayrete düşürdü. Küçük Gauss, sayı listesinin iki zıt ucundan birer sayı alıp topladığında hep aynı sonucun çıktığını fark etmişti’” diyerek ardışık sayı formülünün nasıl bulunduğunun hikâyesini gösterdiği video eşliğinde anlattı.

 Matematiğe damga vuran Türk-İslam dünyası matematikçilerinden Harezmî, Ömer Hayyam, Matrakçı Nasuh ve Uluğ Bey gibi isimlerin de dönemlerinin çok büyük matematikçileri olduğunu ifade eden İnayet Derin, Uluğ Bey’in önemli bir matematikçi ve bilim adamı olduğunu belirtti.

 Matematiğin,’Aşk’ olduğunu ve ayrıca problemlerin çözümü ile teknolojinin gelişmesi için de şart olduğunu belirten İSTE Öğr. Üyesi Dr. İnayet Derin, İSTE’de ders vermekten ve öğrencilerle birlikte bilimsel çalışmalarda bulunmaktan son derece haz aldığını belirterek, yoğun katılımın olmasından dolayı teşekkür etti.

 Sohbete katılan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli de katkılarından dolayı Öğr. Dr. Üyesi İnayet Derin’e teşekkür ederek, plaket takdim etti.

Yorum Gönder