MKÜ’de 3D Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi

06 Eylül 2018 Perşembe 15:17
Bu haber 913 kez okundu

Hatay Valisi Erdal Ata’nın katılımı ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde 06-09 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “3D Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi” açılışı yapıldı.

MKÜ'de 3D Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi

 Hatay Valisi Erdal Ata’nın katılımı ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde 06-09 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “3D Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi” açılışı yapıldı.

MKÜ Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonu’nda başlayan kongrenin açılış programına Hatay Valisi Sayın Erdal Ata’nın yanı sıra, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Kongre Başkanı Doç.Dr. Emre Huri ve Prof. Dr. Young Lae Moon, 11 ayrı ülkeden 17 Üniversiteden uzmanlar, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Hatay ili ve MKÜ tanıtım videolarının gösterimi ile başlayan program, MKÜ Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Emre Huri ile Güney Kore Chosun Üniversitesinden Prof. Dr. Young Lae Moon’nın yaptığı açılış konuşması ile sürdü.

Prof. Dr. Huri yaptığı konuşmada; “Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve doğup büyüdüğüm bu kentte böyle bir organizasyonu yapmaktan gurur duydum. Kongremizin konusu tıpta son yıllarda popülaritesi hızla artan 3D yazılımı ile organ modelleme ve sanal gerçeklik ile tedavi yöntemleri üzerine hazırlanmıştır. Kongrede alanında uzman ulusal ve uluslararası 41 konuşmacı ile 11 farklı ülkeden 17 üniversiteden 500’den fazla bir katılımla bu programı gerçekleştirmekteyiz” dedi.

Ardından kürsüye gelen MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hasan Kaya yaptığı konuşmasında “Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı “3D Baskı ve Similasyon Kongresine” hoş geldiniz. Tıp teknolojisi çok hızlı gelişmekte yeni buluşlar birbirini izlemektedir. İnsanların kaliteli sağlık hizmetleri alabilmesi fiziksel yatırımların yanı sıra nitelikli kadroların yetiştirilmesiyle mümkündür” dedi.

On bir farklı ülkeden bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen “Uluslararası 3 Boyutlu Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi”, alanında yapılmış geniş kapsamlı ilk kongre olma özelliğini taşımakta olduğunu ve bu önemli etkinliğin ilimizde gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Hatay Valisi Sayın Erdal Ata yaptığı konuşmada “Günümüzde baş döndürücü bir gelişim hızına ulaşan teknoloji, her alanda hayatımızı değiştirip kolaylaştırmaktadır. Şüphesiz bu değişimlerin en önemlisi sağlık alanında yaşanan teknolojik gelişmelerdir. Bu teknolojilerden biri de üç boyutlu baskı teknolojisidir. Üç boyutlu baskı teknolojilerinin gelişmesi tıp alanında da bazı yeniliklerin önünü açmıştır. Tıpta çoğunlukla cerrahi implant alanında kullanılan üç boyutlu baskı teknolojisi, son yıllarda bioprinting (biyoyazdırma işlemi)  teknolojisiyle beraber organ üretimine kadar geniş bir çalışma alanına dönüşmüştür. Bu kapsamda 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin bizler için artık ‘hayati’ önem taşıdığını söylemek mümkündür. Çünkü 3 boyutlu yazılım teknolojisinin tıbba kattığı en önemli özellik kişiye özel üretim yapabilme olanağı sunmasıdır” dedi.

“Simulasyon yöntemlerinin kullanılması ile ameliyatlar sanal ortamda yapılabilmekte, bu şekilde eğitime katkı sağlanmaktadır. Simülasyonda eğitimin ve vaka senaryolarının tekrarlanabilir, standardize olması ve sonuçların objektif olarak değerlendirilebilir olması, ayrıca yapılan hataların bir zarara neden olmaması sağlık eğitimine çok önemli avantajlar getirmiştir. Sağlık ve teknoloji alanlarının kesiştiği ve ortak çalışmaların yapılacağı “Uluslararası 3 Boyutlu Medikal Baskı ve Simulasyon Kongresi”ndeki çıktılar ile sağlık alanında gelecekte yaşanacak gelişmelerin nüvesini oluşturacak uluslararası yeni projeler planlanacaktır. Ayrıca katılımcılar arasında bilimsel ve sosyal bir ilişki sağlayacak ve katılımcıların farklı bilgi ve tecrübelerini paylaşmasıyla daha da zenginleşecek olan kongre, inanıyorum ki sağlık alanında ufuk açıcı sonuçlar doğuracak ve öğrencilerimizin kariyer planlarında da yeni bir vizyon oluşturacaktır” dedi.

 Açılış programı, Kongre Başkanları Doç. Dr. Emre Huri ve Prof. Dr. Young Lae Moon tarafından Kongreye katılım ve katkılarından dolayı Vali Ata ile HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a birer plaket takdim edilmesi ile sona erdi.

 

Yorum Gönder