OGM Yanan Alanları Yeniden Ağaçlandırıyor!

26 Temmuz 2017 Çarşamba 17:58
Bu haber 872 kez okundu

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Hatay’ın Arsuz ilçesinde basın mensupları ile bir araya gelerek orman yangınlarıyla mücadelede hem havadan, hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ettiklerini söyledi. Altındaş, orman yangınlarına her an hazırlıklı olduklarını ve tüm yangınlara koordineli şekilde en kısa sürede müdahale ettiklerini vurguladı.

OGM Yanan Alanları Yeniden Ağaçlandırıyor!

Bölgede yılda ortalama 200 yangın çıktığını ve en çok yangının ise Hatay’da Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında olduğunu söyleyen Altındaş yangınların yüzde 94’ünün insan faktörlü olduğunu belirtti.

Altındaş, ekiplerin 520 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 27 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 5 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturduğunu belirterek ayrıca, Arsuz ve Dörtyol’da konuşlanan 2 su atma özelliği taşıyan helikopter ile Adana’da konuşlanan 1 amfibik uçağın da yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturduğunu söyledi.


Altındaş, “2016 yılında çıkan 232 yangında 315 hektar alanın zarar gördü. Bu yangınların 108 adedi Hatay ilimizde çıkmıştır ve 191 hektar alan yanmıştır. Türkiye'de en fazla yangın çıkan dördüncü il Hatay'dır. Ama bu kadar çok yangın çıkmasına rağmen alan kaybı olarak da oldukça aşağılardayız. Bu da koordineli bir şekilde kısa sürede başarılı müdahalede bulunan çalışkan, fedakar ekibimizin başarısını gösteriyor. Bölge müdürlüğümüz yangına erken müdahale konusunda ilk üçte. Bu da şunu gösteriyor arkadaşlarımız her zaman tetikte ve hazırlıklı" dedi.


Altındaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl 26 Temmuz itibarıyla bölgede meydana gelen 105 yangının 90 adetinin özellikle Hatay ilimizde olması Hatay’da yaşayan vatandaşlarımızın daha dikkatli davranmasını gerektiğini gösteriyor. Orman yangınları ile mücadelede hava araçlarımızla daha etkin müdahalede bulunabilmek için 62 yangın havuzu ve 200 civarında baraj ve göletten faydalanıyoruz. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle yangın sezonuna yönelik hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız.”


İhbarların önemli olduğunu ve her ihbarı titizlikle değerlendirdiklerini belirten Altındaş, vatandaşlardan gördükleri en ufak dumanı dahi 112 Acil Çağrı Merkezine bildirmelerini istedi.


Yanan alanları yeniden ağaçlandırdıklarını da sözlerine ekleyen Altındaş, “Biz yanan hiçbir alanın başka maksatla tahsis edilmesine fırsat vermiyoruz. Bir yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Hatay ilimizde ve bölgemizde yanan alanların tamamı 1 yıl içinde ağaçlandırılmıştır.” dedi.


Açıklama sonrasında Arsuz ilçesinde bulunan OGM sahil depo Helikopter bekleme noktasında Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Koruma Şube Müdürü Muzaffer Ketmen, yangına müdahale noktasında kullanılan araçları tanıttı, kısa bir tatbikat yapıldı. Yapılan tatbikatta ekipler itfaiye araçlarıyla tazyikli su ve köpük kullandılar. Toplantı sonunda basın mensupları yangın helikopteri ile İskenderun ve Arsuz semalarında tur attılar.


Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez ve Arsuz Kaymakamı Musa Sarı’nın da katılım gösterdiği toplantıya Kahramanmaraş Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Bölge İşletme Şefi Muzaffer Ketmen, Dörtyol İşletme Müdürü Abdulsamet Doğar, Antakya İşletme Müdürü Ömer Gökmen İnal ve Arsuz İşletme Şefi Emine Sarı katıldı.

Yorum Gönder