Payas’ta Balkonlar Çiçek Açtı!

21 Ekim 2017 Cumartesi 12:02
Bu haber 1075 kez okundu

‘Payas Balkonları Çiçek Açıyor’ sloganıyla başlatılan ‘Payas Ödüllü En Güzel Balkon Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

Payas'ta Balkonlar Çiçek Açtı!

‘Payas Balkonları Çiçek Açıyor’ sloganıyla başlatılan ‘Payas Ödüllü En Güzel Balkon Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

Hatay’da, Payas Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Mavi Yeşil Doğa Bilim Derneği işbirliği ile Payas ilçesinde ilki düzenlenen ‘Payas Ödüllü En Güzel Balkon Yarışması’nın finali gerçekleştirildi. 

Yaklaşık dört ay önce Payas ilçesinin kentsel estetiğine katkıda bulunmak, görsel kalitesi yüksek mekanlar oluşturmak ve halkın doğaya, çevreye olan duyarlılığını artırmak amacıyla ‘Payas Balkonları Çiçek Açıyor’ sloganıyla başlatılan yarışmaya 162 başvurunun yapıldı. Payas Belediyesi tarafından 14 bitki türünde yaklaşık 7 bin adet çiçek bitkisi katılımcılara teslim edildi.   Yarışma jürisi tarafından tüm yarışmacılar evlerinde 4’er kez ziyaret edildi. Yapılan balkon tasarımları yerinde incelendi. Gerçekleştirilen ziyaretlerde fotoğraflamanın yanı sıra tasarım fikirleri verilerek ve istişarelerde bulunuldu. Kurul tarafından belirlenen 101 kişi birincilik için yarışırken, yapılan değerlendirmelerde 16 yarışmacı ödül almaya hak kazandı.

Kamile Şahin Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan MKÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Aylin Salıcı, jüri değerlendirmesinde çok zorlandıklarını belirterek, “Yarışmacıların balkonlarına gerçekleştirdiğimiz ilk ziyaret ve sonraki ziyaretlerimiz arasında çok farklar olduğunu gördük. Payas halkının yarışmayı çok önemseyerek benimsediklerini görmek bizleri çok mutlu etti” dedi.

MKÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler, Peyzaj Mimarlığı Bölümü olarak, hem bilimsel ve hem de uygulama yönünden her zaman destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek, yarışmada dereceye giren ilçe halkına teşekkür etti.

Payas Belediye Başkanı Bekir Altan'da konuşmasında, geçmişe olan özlemleri, çiçek kültürlerinin balkonlarda yeniden yer almasını istediklerini ifade ederek, “Balkonlara baktığımızda enteresan şeyler ile karşılaştık. Balkon balkon olmaktan çıkmış. Kullanılmayan malzemelerin yığıldığı, biriktirildiği ve bir süre sonra da hurdalık haline gelmiş bir görüntü haline gelen balkonlarda yaptığımız projeler ile ne halden ne hale geldiğini sizlerde gördünüz” dedi.

Altan, balkonların sadece yarışmalara endekslenmemesi, bir kültür olarak, yıl boyunca balkonlarda yaşanılması gerektiğini vurguladı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Altan, TOKİ'nin Türkiye’de bir ilk olarak Payas’ta yaptığı konutlarda özel balkon tasarımı uyguladığını söyledi.

Konuşmaların ardından Payas Belediyesi tarafından en güzel balkon sahibi seçilen birinciye 4 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye 2 bin ve 3 ayrı yarışmacıya da biner TL mansiyon ödülü verilirken, 10 yarışmacıya ise teselli ödülü verildi.

‘En Güzel Balkon Yarışması’nda yaptığı balkon tasarımı ile birinci seçilen üniversite öğrencisi Tuba Oğuz, “Aslında balkonumuzu daha önce kiler gibi kullanıyorduk. Evin fazlalıklarını buraya koyuyorduk. Böyle bir yarışma olduğunu duyarak başvurdum. Çiçeklerimiz belediyemiz tarafından ücretsiz olarak verildi. Nasıl tasarımlar yapmamız noktasında yapılan seminerlerde bizleri bilgilendirdiler. Böyle bir balkon tasarladık. Süreç içerisinde de balkonumuzu bu hale getirdik” dedi.

‘Birinci olduğum için mutluyum’ diyen Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencisi Tuba Oğuz, “Aldığım ödülümü devam etmekte olan eğitimim için kullanacağım, bana güzel bir katkısı olacak” dedi.

Ödül törenine, Mavi Yeşil Doğa Bilim Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Özcan, Yard. Doç. Dr. Aysel Gürkan, Araştırma Görevlisi Fulya Uzunoğlu’da katıldı.







Yorum Gönder