‘Psikoloji Saati’nde 'Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı' Konuşuldu

10 Haziran 2022 Cuma 15:42
Bu haber 553 kez okundu

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanmaya başlayan ‘Psikoloji Saati' adlı radyo programının bu haftaki konuğu, Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi sahibi Psikoloğu Uğur Seküçoğlu ve Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz oldu.

‘Psikoloji Saati'nde 'Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı' Konuşuldu

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanmaya başlayan ‘Psikoloji Saati' adlı radyo programının bu haftaki konuğu, Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi sahibi Psikoloğu Uğur Seküçoğlu ve Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz oldu.

Bölgenin genç ve sevilen Psikologlarından Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz, 'Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı' konusunda önemli açıklamaları Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Teknolojinin lüksten çok zorunluluk halini aldığı bu dönemlerde ‘teknoloji bağımlılığı’ kavramının da daha çok karşımıza çıkmaya başladığını anlatan Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz, özellikle pandemi dönemiyle birlikte ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili yakınmaları en fazla bu yönde oluğunu belirtirken, “Telefonu elinden alamıyorum… Bilgisayarın, oyunun başından kalkmıyor… gibi söylemleri ebeveynlerden çok sık duyar olduk. Peki çocuklar neden ekrana bu kadar bağımlı oluyor? Sosyal medya, oyun vb. sektörler bireyleri daha fazla ekran başında tutabilecek şekilde geliştiriliyor. Ebeveyn olarak bu sektörle başa çıkmanız oldukça güç görünse de bu sektörün müdahale edemeyeceği bir ev ortamınız var. Teknoloji bağımlılığı evde başlayan bir süreçtir bundan dolayı anne ve babalara, çocuk yetiştiren herkese büyük sorumluluk düşüyor. Ve her şeyden önce acaba çocukları biz mi teknoloji bağımlısı yapıyoruz? Bunu iyice düşünmek gerekiyor” dedi.

Teknoloji çocukların dadısı olmadığı vurgulayan Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz, “Ağladığında sussun, işiniz olduğunda kenarda otursun, yemek yemediğinde yesin diye teknolojiyi kullanmak ne kadar doğru? Bu tavrımız çocukları daha bağımlı hale getirir ve istenmeyen davranışları da pekiştirilmiş olur. Ağlayan çocuğun elinde telefon, uykuya direnen çocuğun önünde çizgi film, yemek yemeyen çocuğun elinde tablet… her ne kadar kısa vadede işinizi kolaylaştırsa da uzun vadede çocuklar bağımlılığa sürüklenmiş durumda” diyerek teknoloji bağımlılığının zararlarının altını çizdi.

Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz, “Çocuk teknolojiyle daha tanışmadan önce sınırlar ve kurallar koyulmalı. Eğer ki bunları yapmakta geç kaldıysak zaman planı yapmakta fayda var. Nedir bu zaman planı? Çocukla ebeveynin birlikte oluşturduğu, çocuğun hafta içi ve hafta sonu ekrana hangi saatlerde, hangi sürelerle ulaşacağını belirleyen bir sözleşme. Siz sözleşmeye ne kadar sadıksanız çocukta o kadar sadık kalacaktır. Yani; bu seferlik sözleşme dışındaki saatte oynamanı kabul ediyorum demek, çocukta; bu sözleşme kurallarının çokta bir önemi olmadığı izlenimi yaratacaktır.

Çocuklara yapabilecekleri, vakit geçirebilecekleri değişik bir seçenek sunulmadıkça ekran başından kaldırmak pekte mümkün olmayacaktır. Bunun içinde çocuklarla yapabileceğiniz keyif alabilecekleri aktiviteler bulmak önemlidir.

Çocuklar öğütlerden pek hoşlanmazlar. Kendilerine söylenilenden çok gözleriyle gördükleri şeyleri yapmaya daha çok meyillidirler. Çocuğunuzun teknoloji kullanımını azaltmaya çalışırken, siz teknoloji kullanımınızı azaltmıyorsanız bu okuduklarınızın hiçbir anlamı olmayacaktır.

Unutmayın ki yetişkinlerin doğru yönlendirmesiyle mantıklı sınırlandırmalar koyması ile kullanılan teknoloji çocukların gelişimini olumlu etkiler. Olumlu etkilerden faydalanmak çocuklarınız ve sizler için daha iyi olacaktır” dedi.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayınlanan ‘Psikoloji Saati' programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı. ‘Psikoloji Saati' adlı programının yönetmenliğini Mustafa Mert, Şirvan Selçuk ve Ali Kemal Zerenli yaptı.












Yorum Gönder