‘Psikoloji Saati’nde ‘Okul Reddi’ Konuşuldu…

02 Aralık 2023 Cumartesi 13:50
Bu haber 122 kez okundu

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanmaya başlayan ‘Psikoloji Saati' adlı radyo programının bu haftaki konuğu, Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi sahibi Psikoloğu Uğur Seküçoğlu ve Psikolog Handan Yüksek oldu.

‘Psikoloji Saati'nde ‘Okul Reddi' Konuşuldu…

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanmaya başlayan ‘Psikoloji Saati' adlı radyo programının bu haftaki konuğu, Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi sahibi Psikoloğu Uğur Seküçoğlu ve Psikolog Handan Yüksek oldu.

Bölgenin genç ve sevilen Psikologlarından Psikolog Handan Yüksek, ‘Okul Reddi’ konusunda önemli açıklamaları Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Her çocuğun öğrenim hayatına başladığında çeşitli zorluklarla karşılaştığını ifade eden Psikolog Uğur Seküçoğlu, okula gitmenin çocukların belirli seviyede kaygı ve korku yaşamasına neden olmasının normal olduğu söyledi.

Çocuk ve ergenlerde gönüllü ve sorunsuz okula gitmeyi sürdürmesine rağmen bazı çocukların okula gitmeyi reddettiğinin altını çizen Psikolog Handan Yüksek, “Okul reddi, okul çağına gelmiş çocuk ve ergenlerde okula gitmeyi reddetmeye duygusal yakınmaların da eşlik ettiği ciddi bir problemdir. Başka bir değişle, çocuğun okula gitme konusunda isteksiz olması veya okula gitmeyi tamamen reddetmesi durumudur. Bu durum genellikle iki şekilde görülür. Birinci durumda, çocuk okula gider ancak isteksiz ve protesto eder bir haldedir. İkinci durumda ise çocuk okula gitmeyi tümden reddeder, evde kalmak ister” diye konuştu.

Okul reddi yaşayan çocuklarda görülen duygusal stresin, zamanı ve şiddetinin farklı olabildiğini kaydeden Psikolog Seküçoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Okul reddi genellikle 6-10 yaşları arasında ortaya çıkar. Bu dönemde gerektiği şekilde ele alınmazsa çocuğun eğitim yaşamının olumsuz bir şekilde etkilenmesi söz konusudur. Okula gitmeye zorlanan çocuk ve ergenlerde mızmızlanma, okulla ilgili şikâyetlerde bulunma, öfke nöbetleri, yataktan kalkmak istememe, kendine zarar verme davranışları görülebilmektedir. Okul reddinde en sık görülen somatik belirtiler ise baş dönmesi, bayılma hissi, karın ağrısı ve kusmadır. Okul reddinde bilişsel faktörlerin rolüne bakıldığında ise okula gitmeyle ilgili işlevsel olmayan düşüncelerin varlığı öne çıkmaktadır.”

Psikolog Handan Yüksek ise sözlerini şu kelimelerle sonlandırdı:

“Özetle, okul reddi çocuk ve ergenlerin sosyal, duygusal, akademik ve mesleki gelişimi olumsuz yönde etkileyen önemli bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Bu sorunun etkili bir şekilde çözülememesi çocuk ve ergenlerin eğitimlerine ara vermelerine ve hatta eğitimlerini yarıda bırakmalarına neden olabilmektedir.”

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayınlanan ‘Psikoloji Saati' programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı.




Yorum Gönder