‘Sağlıkta Tasarruf Olmaz’

14 Haziran 2019 Cuma 15:13
Bu haber 513 kez okundu

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur kalp nakli bekleyen, uygun kalp bulununcaya kadar yaşamak için kalp destek cihazına ihtiyaç duyan hastaların sorununu Meclis gündemine taşıdı.

‘Sağlıkta Tasarruf Olmaz'
  CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur kalp nakli bekleyen, uygun kalp bulununcaya kadar yaşamak için kalp destek cihazına ihtiyaç duyan hastaların sorununu Meclis gündemine taşıdı.

            Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Güzelmansur, kalp destek cihazı fiyatlarının piyasa satış fiyatlarına yükseltilmesini, böylece maddi yoksunluklar nedeniyle bu cihazı temin edemeyen ve ölüm-kalım savaşı veren hastaların sorununun çözülmesini istedi.

KALP DESTEK CİHAZI ALAMAYANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR

            Güzelmansur soru önergesinin gerekçesinde şu hususların altını çizdi: “Ülkemizde kalp nakli bekleyen 800 ila 1000 civarında hasta olduğu söylenmektedir. Bu hastalara uygun kalp bulununcaya kadar kalp destek cihazı temin edilmesi hayati öneme sahiptir. Ancak döviz artışlarıyla birlikte fiyatı 400 bin TL civarına yükselen kalp destek cihazları için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 200 bin TL ödeme yapmaktadır. Bu fiyat farkı nedeniyle, kalp destek cihazı temin edilemeyen 20-30 hastanın hayatını kaybettiği ifade edilmektedir.”

“Sağlıkta tasarruf olmaz” diyen Güzelmansur, SGK’nın aylardır kalp destek cihazı fiyatında neden güncelleme yapmadığı, hastaların neden mağdur edildiği ve hayati riske atıldığı ile ilgili gerçeklerin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Güzelmansur’un önergesinde cevaplanmasını istediği sorular ise şunlar:

1.         Ülkemizde kalp nakli bekleyen hasta sayısı nedir?

2.         Bu hastalardan kaçı kalp destek cihazı takılmasını beklemektedir?

3.         Kalp destek cihazı için SGK’nin ödediği 200 bin TL ile cihazın piyasa fiyatı arasında oluşan yaklaşık 200 bin TL’lik fiyat farkı nedeniyle, kalp destek cihazı temin edilmediği için hayatını yitiren hasta sayısı nedir?

4.         SGK’nın döviz artışı nedeniyle fiyatı 2 kat artan kalp destek cihazlarında aylardır güncelleme yapmamasının nedeni nedir? Bu konuda bir çalışma yapılmakta mıdır?

 

Yorum Gönder