Şahinoğlu Esnafın Beklentilerini Dile Getirdi

10 Ocak 2023 Salı 17:10
Bu haber 252 kez okundu

İskenderun Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hidayet Şahinoğlu, esnafların beklentilerini dile getirdi.

Şahinoğlu Esnafın Beklentilerini Dile Getirdi

İskenderun Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hidayet Şahinoğlu, esnafların beklentilerini dile getirdi.

Esnafları yakından ilgilendiren EYT, KDV oranı ve Kredi Garanti Fonu ile ilgili değerlendirme ile beklentilerini dile getiren İskenderun Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hidayet Şahinoğlu, “Esnafın yükünü azaltmak adına gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 1’i indirilmesi gerekiyor. EYT konusunda Bağ-Kur emeklilik prim sayısının 9 bin gün değil 7 bin 200 gün olması gerektiğini de belirtti. Şahinoğlu ayrıca, EYT’den faydalanan personellerin olduğuna dikkat çekerek Kredi Garanti Fonunun, Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kredi desteği sağlaması gerekiyor” dedi.

Oda Başkanı Hidayet Şahinoğlu, esnafın ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturduğuna işaret ederek, “Esnafımızın çeşitli kalemlerde KDV oranları konusunda beklentileri var. Kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta vb. yerlerde sunulan yemek hizmetleri sunan işletmelerimiz gıda ürünlerini toptan alırken yüzde 1 oranında KDV ödediği mallara perakende satarken yüzde 8 oranında KDV eklenmektedir. Örneğin Lokantacı esnafı halden aldığı sebzeye yüzde 1 KDV ödeyerek alırken, aynı lokantacı esnafı yaptığı yemeğini müşterisine sattığında yüzde 8 KDV eklenmektedir. Oran farklılıkları hem esnafımızı hem de asgari ücretle geçinen vatandaşların yüksek fiyatlar nedeniyle gıda ürünlerine erişimini güç hale getirmektedir. Bu sebeple hem sağlıklı yaşam hakkının sağlanabilmesi, hem kayıt dışılığın önüne geçilebilmesi,  hem de esnafın yükünün azaltılabilmesi için gıda ürünlerinin tamamında KDV oranı yüzde 1’e indirilmelidir” diye konuştu.

Sosyal güvenlik konusunda da bazı sıkıntılar yaşadıklarına vurgu yapan Hidayet Şahinoğlu “EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar)’ın talepleri doğrultusunda Bağ-Kur emeklilik prim gün sayısı 9 bin gün değil, sigortalılarda olduğu gibi 7 bin 200 gün olmalıdır. Anayasa’nın eşitlik ilkesi gereğince sosyal güvenlikteki eşitsizlikler düzeltilmelidir” dedi.

Esnaf ve Sanatkârlar Odalarında çalışan Tüm Türkiye’de EYT’den yararlanan personellerinin bulunduğunu da ifade eden Şahinoğlu “Ancak odaların EYT kapsamında emekliliğe hak kazanan personellere kıdem tazminatını ödeyecek finansal kaynakları bulunmamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işletmelerin finansman ihtiyaçlarını hafifletmeye yönelik sunacak olduğu Hazine destekli KGF kefalet paket desteğinden (ödemesiz dönem imkânı gibi) Esnaf ve KOBİ’ler gibi Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının da yararlanabilmesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.


Yorum Gönder