Soba Zehirlenmesine Dikkat!

11 Aralık 2019 Çarşamba 14:54
Bu haber 457 kez okundu

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, soba ve şofben zehirlenmesi konusuna dikkat çekerek halka önemli tavsiyelerde bulundu.

Soba Zehirlenmesine Dikkat!
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, soba ve şofben zehirlenmesi konusuna dikkat çekerek halka önemli tavsiyelerde bulundu.

“Soba zehirlenmesi; Odun ve kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan katı maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit (CO) gazından kaynaklanmaktadır.

Karbonmonoksit gazının solunması halinde, akciğerlerimiz aracılığıyla kanımıza karışarak, oksijen taşıyan molekülleri etkiler ve vücudun oksijen dengesini bozarak, oksijen yetersizliği oluşmasına neden olur ve maalesef hayatın kaybı ile sonuçlanır.

Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliği olmamasından dolayı “SESSİZ KATİL” olarak bilinen karbonmonoksit zehirlenmesi; Karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkili olarak, baş ağrısı, yorgunluk hissi ve mide bulantısı gibi semptomlar ile belirginleşir.

Ciddi zehirlenmeler ise baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve maalesef ölüm meydana gelir.

Şayet karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı herhangi bir şüphe var ise; Ortamda ki camları açarak, havalandırılması sağlanmalı ve hızlıca ortamdan uzaklaşarak açık havaya çıkılmalı ve vakit kaybetmeden "112 Acil Yardım Servisini" aramalısınız.

Kullanılan her türlü ısıtma cihazının TSE kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine özellikle dikkat edilmelidir. Kullanılan malzemenin standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, resmi belgesi olmayan firma ve satıcılardan kömür alınmamalıdır.

Soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili firma yada kişilere temizlik işlemi yaptırılmalıdır. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.

Ayrıca konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerlerde dedektörün mevcut olması önem arz etmektedir. Kombi ve şofbenin baca bağlantıları mutlaka projesine uygun bir şekilde, ilgili/yetkili firma yada kişilere yaptırılmalıdır.

Bacaların; yatak odalarından, bina girişlerinden merdiven sahanlığından, çatıların arasından ve havalandırma boşluklarından, ayrıca banyo ve tuvaletlerden geçirilmemelidir.

Sobanın bulunduğu odanın sürekli ve düzenli olarak havalandırılması sağlanmalı ve özellikle rüzgarlı havalarda uyku öncesinde sobalarınızı mutlaka söndürmelisiniz. Unutmayalım ki doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür” diyerek halkı uyardı.

Yorum Gönder