‘Tarımla Rehabilitasyon’ Projesi’nde İlk Hasat Mutluluğu

27 Mart 2020 Cuma 12:02
Bu haber 497 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yerelden kalkınmaya ve kooperatifçiliğe verdiği önemi bir kez daha yapılan hizmetlerle görünür hale getirdi.

‘Tarımla Rehabilitasyon' Projesi'nde İlk Hasat Mutluluğu
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yerelden kalkınmaya ve kooperatifçiliğe verdiği önemi bir kez daha yapılan hizmetlerle görünür hale getirdi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı denetimli serbestlikten faydalanan yükümlüler için uygulanan “ Tarımla Rehabilitasyon” projesine verdiği destekle projenin başarısına katkı sağladı.

Çalışmalar kapsamında MKÜ tarafından Kırıkhan Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne hibe edilen arazinin ekilebilir hale gelmesi için gerekli düzenlemeler Tarımsal Hizmet Şube Müdürlüğünce kısa sürede tamamlandı.  Üretim alanında bulunan su kuyusu eksiklikleri giderilerek işler hale getirildi. Uygulamaya katılacaklara Tarımsal Şube Müdürlüğüne bağlı  ziraat mühendislerince ekim, sulama, bakım gübreleme gibi konularda eğitim verildi. Ayrıca ekimden hasada kadar rutin aralıklarla kontroller gerçekleştirildi.  Ekilmesinde karar kılınan ürünlerden marul, karalahana, lahana ve brokoli fideleri bedelsiz olarak HBB tarafından temin edildi ve gübre sağlandı.

Projeyi  önemli  bulan  ve her türlü desteğin sağlanması talimatını veren HBB Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, 2019 yılında ekimine başlanan ürünlerin hasadının ilk gününde üreticileri yalnız bırakmadı. Kırıkhan’daki ekim alanına 24 Mart Salı günü giderek üreticilere moral ve motivasyon sağlayan Başkan Savaş, ”Hatay Büyükşehir Belediye’miz, Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Kırıkhan Müdürlüğümüz ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi iş birliği ile denetimli serbestlik mahkumlarımıza 20 dönüm arazi içerisinde başta marul olmak üzere bir çok ürünün ekimini, bakımını ve hasadını başlattık bugün il günümüz. Arkadaşlarımız marullarımızın 1500 tanesini toplayıp ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza Büyükşehir Belediyemizin sosyal marketlerinde dağıttılar. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık diyoruz. Emeği geçen üç kurumumuzun çalışanlarına teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımız Delibekirli’nin kendine has Kara Mehmet narının da çeliklemesini yaptı arkadaşlarımız. Önemli olan cezalarını çekerken de topluma yararlı bireyler olmalarını sağlamak” açıklamasında bulundu.

Hatay’a ait GDO’suz ata tohum ali bayır ve karakılçık buğdaylarının üretimine katkı sağlayarak da yerelden kalkınmaya önemli bir katkı sağladıklarını ifade eden Başkan Savaş, “Başlattığımız “Doğal Yaşam ve Üretim Çiftlikleri” projemiz kapsamında şehrimize özgü ve GDO’suz ali bayır ve karakılçık buğdaylarını toprakla buluşturduk. Şimdi de bunun karşılığını alıyoruz. Toplam 60 dönümlük arazide buğday ektik. Amacımız bu ürünleri çoğaltarak ülkemizde yaygın hale getirmek. Biz istiyoruz ki çocuklarımız GDO’suz, sağlıklı ve organik ürünler tüketsin. Ektiğimiz buğdayların vitamin değeri çok yüksek ve birçok hastalığa faydası var” şeklinde konuştu.

Başkan Savaş açıklamalarının devamında Hatay Büyükşehir Belediyesinin tarıma verdiği öneme örnek teşkil edecek bazı bilgilere yer verdi. Başkan Savaş, ilin tarım potansiyelinin farkındalığıyla üretim yaptıklarını ifade ederek: “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak biz kentin sahip olduğu tarım potansiyelinin farkındalığı ile hareket etme çabamızı ilk günden beri sürdürmekteyiz. Bu kapsamda kentimizde 869 bin 884 adet fidan dağıtımı gerçekleştirerek toplamda 34 bin 795 dönüm araziyi ağaçlandırdık. Tarım arazilerindeki sulama sorununun çözümü için önemli adımlar attık. Yayladağı ilçemizde Yoncakaya sulama göletinin yapımını 2016 yılında tamamlayarak 251 dekar tarım arazisinin sulanmasına katkı sağladık. İlimize 17 adet yeni sulama tesisi kazandırdık. Kadınların üretimde daha etkin rol almasını amaçladığımız ‘Hatay’ın Çiçekleri Çiftçinin Ekmeği’ projemizi hayata geçirerek 250 kadın çiftçimizin üretimine destek olduk. Bugün, 250 çiftçimizin seralarında hem Hatay’ın cadde ve sokaklarında kullanılacak bitkiler hem de çiftçilerimizin üretmek istediği diğer ürünler yetiştirilmektedir. Tüm bunların yanı sıra üzerinde durmamız gereken bir diğer önemli konu ise endemik ve tıbbi aromatik bitkilerimizdir. Hatay, bitki çeşitliliği açısından ülkemizin özgün ve önemli alanlarının başında gelmektedir. Hatay ilinde 2500’e yakın bitki türü yayılış göstermektedir. Bu bitkilerin 250’den fazlası ülkemize özgü endemik türlerdir. İlimizde doğal olarak yetişen bitkilerin 600 kadarı tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşımaktadır. Adaçayı, Kekik, Halil Zateri, Dağ Çayı, Yaban Mersini, Menengiç, Sumak, Sakız Ağacı, Keçiboynuzu, Çakşır, Yaraotu, Altınotu, ve Defne gibi onlarca tıbbi ve aromatik bitki türü şehrimizde doğal olarak yayılış göstermekte ve halk tarafından tüketilmektedir. Bu bitkiler tedavi amaçlı kullanılmanın yanında, kozmetik ürünler, uçucu bitkisel yağlar, bitkisel sağlık ürünleri, renklendirici boyalar, bitki koruma ürünleri ve bu ürünlerden elde edilebilen ara ürünler gibi birçok ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünyadaki yıllık pazar değeri yaklaşık 60 milyar dolar civarındadır” şeklinde konuştu. 

Hatay’a değer katacak ve geleceğe umutla vesile olacak EXPO 2021 organizasyonuna da değinen Başkan Savaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımının sürdürülebilir şekilde yapılması ve pazar potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için bu ürünlerin üretiminin belirli miktar ve kalitede olması büyük önem arz etmektedir. Tüketici ve sanayici taleplerine cevap veren nitelikte, ülkemiz ekolojik koşullarına uygun kaliteli çeşitlerin belirlenmesi, ıslah edilmesi, doğaya zarar vermeden toplanması, hasat sonrası işleme teknolojilerinin geliştirilmesi, tıbbi ve aromatik bitkilerde üretim ve pazar olanaklarını geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.

Biz böyle verimli ve zengin bir kentin kanaat önderleri olarak geleceğimizi çağın gereklilikleri ışığında inşa etmek için tüm imkanlarımızı seferber etmeyi gelecek nesillerimize borç bilmekteyiz. Dünyaya ve dünya pazarına açılmak için ilk büyük adımı attık. Bu inançla dünyanın en büyük organizasyonlarından olan EXPO’nun kentimizde gerçekleştirilmesi için önemli girişimlerde bulunduk. Bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirip 2021'e kadar gerekli tüm hazırlıklarımızı tamamlayarak hem şehrimizi hem de ülkemizi en iyi şekilde dünyaya tanıtmak istiyoruz. ‘Medeniyetler Bahçesi’ teması ile gerçekleştirilecek olan fuarın hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz.  Fuar alanımızı, kentimizin köklü tarihini, kültürel zenginliklerini, gastronomisini ve tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini ve yöresel ürün çeşitliliğini tüm dünyayla paylaşılacak şekilde tasarlamaktayız. İlimize kalıcı bir eser bırakma gayesiyle inşa edeceğimiz bu alan içerisinde gastronomi köyü, botanik bahçesi, yöresel ürün tanıtım ve pazarlama stantlarımız, tıbbi ve aromatik bitki bahçelerimiz ve fidanlıklarımız yer alacak. Aynı zamanda organizasyonun gerçekleşeceği alanda dikey tarım uygulaması yapılacak olup bu tarım alanlarının elektriği rüzgar ve ısı gibi sürdürülebilir enerji kaynakları ile temin edilecek. Seralarımızda üretilen ürünler EXPO alanındaki restoranlarda kullanılacak. Böylelikle taze ve besin değeri yüksek ürünler sofralara taşınmış olacak. Fidancılık, süs bitkileri ve endemik bitki türlerinin geliştirilerek bu sektörün güçlendirilmesi, Hatay’da 12 milyon olan fidan sayısının en az 100 milyon seviyesine hızlı bir şekilde getirilmesi çalışmalarının yapılması da EXPO hazırlıklarımız kapsamında projelendirilmiştir.”

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş yaptığı açıklamada Hatay’ın gıda üretimi noktasındaki sorumluluğunun bilincinde olduğunu vurgulayarak, ülke genelinde yaşanan zor günlerde gıdaya ulaşma sıkıntısı olmaması için gerekli projelerin acile hayata geçirildiğini duyurdu.

Başkan Savaş bu konu hakkındaki konuşmasının devamında: “Bilindiği gibi Hatay, ülkemizin birçok gıda ihtiyacını özellikle de yaş sebze ve meyve üretimiyle karşılayan stratejik bir ildir. İlimizin bu potansiyelini,  ülkemizin gıda güvenliği çerçevesinde değerlendirmek üzere kırsal kalkınma projemizle inisiyatif ve sorumluluk alıyoruz. Olağanüstü koşulların getirdiği yeni durumun tarımsal üretimde aksaklığa meydan vermemesi ve insanlarımızın gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşamaması için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak kırsal kalkınma proje ekibimize konu ile ilgili olarak saha analizi talimatı verdik. Böylece kritik gıda maddelerinin üretim planlamasının yapılması, üreticinin ürettiği ürünlere pazar bulma sıkıntısının yaşanmaması tüketicinin sağlıklı ürüne ulaşmada önüne çıkacak engellerin ortadan kaldırılması büyük ölçüde sağlanacaktır. Ayrıca acil olarak büyükşehirlerin gıdaya ulaşımdaki zorluğunu ilgili büyükşehir belediye başkanlıkları ile koordine edecek ve her türlü kolaylığı sağlamak üzere harekete geçeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.  

Yorum Gönder