TGK Sinop’ta Toplandı

06 Mayıs 2019 Pazartesi 16:17
Bu haber 520 kez okundu

TGK Başkanlar Kurulu Toplantısı, 2-5 Mayıs tarihleri arasında Sinop’ta gerçekleştirildi. Toplantıda medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

TGK Sinop'ta Toplandı

 TGK Başkanlar Kurulu Toplantısı, 2-5 Mayıs tarihleri arasında Sinop’ta gerçekleştirildi. Toplantıda medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

 Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve 8 gazeteciler federasyonu ile 84 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisinin katıldığı toplantının ilk gününde Basın Etik Kuralları ve Basında Çoğulculuk Çalış tayı yapıldı.

 Toplantının ikinci gününde ise, TGK 18. Başkanlar Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basının demokrasinin gelişiminde oynadığı önemli role dikkat çekti. Konulmasında, basın özgürlüğünün önemine değinen Genel Başkan Kolaylı, “Birleşmiş Milletler, 1993 yılında, 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak ilan etti ve dünyaya bağımsız basının önemi için çağrıda bulundu. Bugün bu çağrıyı Sinop’tan tekrarlıyoruz. Ülkemizde bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler, meslektaşlarımızı baskı altına almaktadır. İfade ve basın özgürlüğü konusunda mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşıyoruz. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğünün temel gereklilik olduğunu hatırlatıyor, ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlanmasını bekliyoruz” dedi.

TGK Onursal Başkanı Nazmi Bilgin de yaptığı konuşmada, “Basın yayınının Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanlığına bağlanmasından sonra bir belirsizlik olduğunu yaklaşık bir yıldır basın kartı komisyonunun toplanamadığını belirterek bununda gazetecilerin kazanacağı haklara bir darbe olduğunu söyledi. Ayrıca komisyon üyelerinin atamayla yapılmasının da doğru olmadığını söyleyen Nazmi Bilgin umarım bu sorunlar bir an önce çözüme kavuşur” dedi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 18. Başkanlar Kurulu’na katılan çeşitli illerin Gazeteciler Cemiyeti ile basın meslek örgütü başkanlarının yaptığı konuşmaların ardından, sonuç bildirgesi hazırlandı. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 18. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde şu görüşlere yer verildi:

“Ülkemiz medya sektöründe yaşanan son gelişmelere baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan basın ilanlarına ve basın kartlarına kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediği görülmektedir. Bu nedenle Türkiye genelindeki binlerce yerel gazete, televizyon, radyo ve internet sitesi ile bu medya kuruluşlarında görev yapan on binlerce basın çalışanı adına diyoruz ki;

Meslektaşlarımızın öncelikli sorunu, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir. İfade ve basın özgürlüğü konusunda mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; ifade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir. Bu nedenle, ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlanmasını bekliyor, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla bu önemli sorunun çözümlenmesini istiyoruz” dedi.

Yorum Gönder