Türk ve Arap İş Dünyası Hatay’da Buluştu

21 Mart 2019 Perşembe 15:35
Bu haber 772 kez okundu

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi tarafından 6’ncısı düzenlenen ‘Türk Arap İşadamları İstişare Toplantısı’nda Türk ve Arap iş dünyası temsilcileri bir araya geldi.

Türk ve Arap İş Dünyası Hatay'da Buluştu

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi tarafından 6’ncısı düzenlenen ‘Türk Arap İşadamları İstişare Toplantısı’nda Türk ve Arap iş dünyası temsilcileri bir araya geldi.

Arap yatırımcıları bölgeye çekmek amacıyla MÜSİAD tarafından Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya onur konuğu olarak katılan Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı ve IBF Başkanı Erol Mehmet Yarar, IBF Başkan Yardımcısı Gazi Mısırlı, MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Abdullah Bozatlı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Hamit Bal,  DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, Irak, Suriye, Filistin, Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinden yaklaşık 120 Sanayici, Türk iş dünyasından isimler katıldı.

Yatırım yapmak için Hatay’ın doğru bir tercih olduğunu söyleyen Vali Doğan “İlki İstanbul’da gerçekleştirilen kaynaşma toplantısının 6.sının Hatay’da yapılması önemlidir. Şunu ifade etmek isterim ki doğru yerdesiniz. Hatay doğru bir tercih. Valilik olarak bu toplantıyı biz de çok önemsiyoruz. Burası Anadolu’yla Ortadoğu’nun birleştiği, medeniyet tarihinin yeşerdiği topraklar. Burası ticaretin, tarımın, sanayinin, turizmin şehri. Bu coğrafya gerçekten dünyanın en güzel coğrafyalarından bir tanesi. Burası medeniyetlerin beşiği. Biz bu topraklara 1000 yıl önce gelmişiz ve inşallah da ebediyen yaşayacağız. Ben biraz Hatay’dan bahsetmek isterim. Hatay dünyanın en güzel körfezlerinden biri olan İskenderun körfezine sahip. Körfezimiz, gerçekten ticari anlamda eşi benzeri olmayan körfezlerden. 11 tane limanı olan 200.000 tonluk gemilerin yük alıp, bırakabildiği sanayisiyle ticaretiyle gerçekten nadide bir lokasyon. Geçen yıl Hatay’ın yapmış olduğu ihracat yaklaşık 3 milyar dolar. Bizim gümrüklerimizden yapmış olduğumuz ihracatla birlikte toplam 6 milyar dolar. 2018 yılında Türkiye’nin 168 milyar dolar ihracat yaptığını hesaplarsak 81 il içerisinde ilimizin ihracattaki payının ne kadar büyük olduğu ortaya çıkmaktadır. Sadece Hatay’da 8 tane OSB Bölgesi bulunmaktadır. Bunlardan 3 tanesi faal, 1 tanesi bitim aşamasında kalan 4 ünün de yapım çalışmaları devam etmektedir. 8 tane OSB’nin ilimizde olması yatırımcıların bölgemize olan talebini göstermektedir.

Şu anda İskenderun Körfezinde en kıymetli şey arazi. Çünkü yatırımcıların fabrika kurabilmesi için en kıymetli şey arazi. Hatay 2018 yılı içerisinde vergi sıralamasında 7. Sıradadır. 2018 yılı içerisinde vergi tahakkukumuz 12 milyar TL’dir. 10 milyar TL’lik tahsilatımızla 81 il arasında 7. Sırada yer almaktayız. Bu rakamlar Hatay’daki ticaretin büyüklüğünü göstermesi açısından çok önemli değerlerdir. Hatay’da Yayladağı, Cilvegözü ve Zeytin Dalı olmak üzere 3 tane sınır kapımız bulunmaktadır. 2011 yılında başlayan Suriye krizine rağmen, 2018 yılındaki bizim Suriye’ye ihracatımız 3 milyar TL’dir. Biz Zeytin Dalı bölgesiyle ticareti geliştirmek amacıyla geçen hafta Zeytin Dalı Gümrük kapımızı da açtık. Bu kapı vasıtasıyla bölgeyle ticari faaliyetleri başlatarak hem ticareti geliştirmek için hem de Suriye’nin yeniden yapılanması için gerek bütün malzemeleri bu kapıdan göndereceğiz. Aynı zamanda bu üç kapıdan insani yardımları o bölgedeki insanlara ulaştırmaktayız. Biz gönül coğrafyamızda yaşayan insanları seviyor ve onlara değer veriyoruz. 2011 yılından buyana Bizim Suriyeli kardeşlerimize yaptığımız yardımların tutarı geçen haftalarda Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı toplamda 35 Milyar Dolar. Şuanda Türkiye’de 4 milyon Suriyeli kardeşimiz var. Bizim niyetimizde hedefimizde Suriye ortamın bir an önce normale dönmesi ve kardeşlerimizin de kendi ülkelerinde refah içinde huzur içinde yaşayabilmeleridir. Sözlerime son verirken bu toplantının hayırlı işlere vesile olmasını dilerim” dedi.

Protokol konuşmaları ardından plaket töreninin yapıldığı program, toplu fotoğraf çekimi ve stantların gezilmesi ile sona erdi.

 

Yorum Gönder