Ekonomi Haberleri Tümü

‘2021 Yılındaki Ekonomik Gelişmeler Ele Alındı’

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında, Ocak ayı meclis toplantısı Korona virüs (Covid-19) tedbirleri dikkate alınarak video konferans yöntemiyle, gerçekleştirildi.
Yeterli çoğunluğun sağlandığı Olağan Meclis toplantısı, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında yapıldı.
Ocak ayı Meclis toplantısına, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Başkan Yardımcıları Muhsin Yeter, Mahir Taner, Muhasip Üye Gassan Kuran, İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Tennioğlu, Genel Sekreter Figen Gül Dönmez katılırken, meclis üyeleri de toplantıya video konferans yöntemiyle bağlandılar.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ocak ayı Meclis toplantısında, 2021 yılında ülkemiz ve bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

2021 Yılı Ülkemiz ve İş Dünyası Açısından Zorlu Bir Sene Oldu”

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, “2021 yılının ülkemiz ve iş dünyası açısından zorlu bir yıl olduğuna vurgu yaparak; “Geçtiğimiz 2021 yılında dünya genelinde enerji maliyetlerindeki öngörülemez artış, tedarik zincirinde yaşanan aksamalar ve koronavirüsün çeşitli varyantlarının meydana getirdiği panik ortamında geçen, zorlu bir sene oldu. Bu süreçte, hâlihazırda kapanmalar sebebiyle pandemi sürecinden yara almış olan ekonomik dengeler, daha da sarsıldı. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, dünya ticaretini belirleyen ülkelerde enflasyon rakamlarının yükselmesi, küresel ekonomiyi negatif etkiledi. Ülkemiz özelinde de durumlar, dünya geneline benzer şekilde gelişiyor. Pandeminin gölgesinde geçen 2021 yılının 9. ayı itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından faiz indirim kararları alınmasıyla Türk Lirası’ndaki değer kaybı belirgin hale gelerek, iktisadi dengeleri olumsuz yönde etkiledi. Ve bu süre zarfında, döviz kurlarının ve enflasyonun artışı karşısında alım gücü önemli ölçüde düştü. Birkaç ay önce 8’ler seviyesinde ilerleyen dolar kuru, kademeli olarak artma eğilimi gösterdi. Son 1 aydır 13-14 TL bandında seyreden dolar kuru, kırılgan yapısını halen muhafaza ediyor. Döviz kurundaki sert hareketlilik ve fiyat istikrarının kaybedilmesi, 2022 yılını daha da öngörülemez bir noktaya taşımış oldu. Ocak ayı, 2021 yılının son çeyreğine göre, nispeten daha istikrarlı ilerliyor. Ancak uzmanların, enflasyon artışının şubat ve mart aylarında daha da etkili olacağına dair açıklamalar yapması, iş dünyasının temsilcileri olarak bizleri tedirgin etmekle birlikte, daha temkinli davranmaya teşvik ediyor. Ancak bu süreçte sevindirici olan bir gelişme ise, ihracat rakamlarındaki yüksek artış olmaktadır. Ticaret Bakanlığı’ndan aldığımız dış ticaret rakamlarına ilişkin birtakım verileri kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

TÜİK Genel Ticaret Sistemi’ne göre 2021 yılında ülkemizin ihracatı 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşirken ithalatımız ise, 271 milyar 355 milyon dolar olmuştur. 2021 yılında ihracatımız, bir önceki yıla kıyasla  %32,85 artışla 225 milyar 368 milyon dolara ulaşmıştır. Bu değer ile 200 milyar dolar eşiği aşılmış ve tüm zamanların en yüksek yıllık ihracat rakamı gerçekleşmiştir.   

2021 yılında dış ticaret hacmimiz bir önceki yıla göre % 27,64 artarak 496 milyar 723 milyon dolar olmuş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise % 83,1 olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığı 2021 yılında bir önceki yıla göre %7,80 oranında azalarak 45 milyar 987 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Batıgöz Hastanesinden Opr.Dr.Alper Gülücü İTSO Meclisini Göz Hastalıkları Konusunda Bilgilendirdi

İTSO Ocak ayı meclis toplantısına Batıgöz Hastanesinden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Opr.Dr.Alper Gülücü ve İş Geliştirme Uzmanı İsmail Genç konuk olarak katıldı.

Batıgöz Hastanesinden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr.Alper Gülücü,meclis üyelerini göz hastalıkları konusunda bilgilendirdi. Sunum sonrası Batıgöz Hastanesinden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr.Alper Gülücü ile İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz arasında protokol imzalandı. Yapılan protokol ile İTSO üyelerinin Batgöz Hastanesinde indirimli muayene ve tedavi olabilecekleri belirtildi.

Ocak ayı Meclis toplantısında video konferans ile bağlanan Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan yardımcısı Necati Sert, gelir ve giderler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Ocak  ayı Meclis toplantısında, gündemdeki konular görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.


Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları