Gündem Haberleri Tümü

Psikoloji Saatinde Uyku Sağlığı Konuşuldu

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanan ‘Psikoloji Saati’ adlı radyo programına ‘Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi Psikologlarından, Psikolog Uğur Seküçoğlu ve Nöroloji Uzmanı Anıl İbrahim Tuncer konuk oldu.

Nöroloji Uzmanı Anıl İbrahim Tuncer, uyku sağlığı konuları hakkında önemli bilgileri Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Uykuda psikolojik Faktörleri anlatan Psikolog Uğur Seküçoğlu, “Özellikle kaygı bozukluğu ve depresyon uyku kalitesini ciddi derecede etkileyen 2 rahatsızlıktır. Kişi aşırı derece gelecek hakkında kaygılanmaktan geceleri uyuyamaz. Ya da kişi kendisini zorla uyutmaya çalışır ve uyuyamadığı için kaygılanır hale gelir bu seferde yoğun kaygıdan uyuyamaz. Depresyonda ise birey ya çok az uyur ya da gerçeklikten kaçış İçin uyumayı tercih eder. Yine depresyonda ki birey yatağı kendi sığanı olarak götür ver hiç yataktan çıkmak istemez, bu da aslında uyku bozukluğu problemini devam ettirir. Eğer uyku bozukluğu fizyolojik değilse psikolojiktir ve psikologdan destek alınması gereklidir” dedi.

Uykuyu sağlığın bozan durumlar değerlendirilirken öncelikle organik durumlar ayırıcı tanıya girdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Anıl İbrahim Tuncer, “Guatr , anemi ,nörolojik bazı hastalıklar uyku sağlığını direk bozabilir. Öncelikle metabolik ve nörolojik ,kardiovasküler hastalıklar (KKY, MI, HT, taşikardiler, solunum Sistemi Hastalıkları açıdan değerlendirmeler yapılmalıdır .Bu nedenler dışlandıktan sonra psikososyal nedenler de değerlendirilmelidir. Normal bir uyku non remle başlayarak ram uykusu ile devam eder ve bu döngü uyku boyunca devam eder , normal bir uyku şoklusu 90 ile 120 dakika arasında sürer , kişiye göre değişkenlik gösterir Kafein Yatma saatinden 30-60 dakika önce alındığında, uykuya geçişi geciktirir, uyanıklık sayısını artırır, toplam uyku süresini ve derin uykuyu azaltır. Sübjektif uyku kalitesini bozar. Bu etkileri alınan dozla orantılıdır. Her ne kadar duyarlılığı bireysel değişkenlik göstersede uzun yarılanma ömrü nedeni ile yatma saatinden en az 4-6 saat öncesine kadar kafeinli ürünlerin alınmaması önerilmelidir. Nikotin, düşük kan konsantrasyonlarında hafif, kısa süreli sedasyon görülebilir. Ama yüksek konsantrasyonlarda fizyolojik uyarılmışlığa (kalp hızında, kan basıncında, katekolamin konsantrasyonunda artmaya) neden olur. Otonomik aktivasyon sonucu uykuya başlama ve devam ettirme güçlüğü görülür. Sigara içenlerde uykuya geçiş daha güç ve uyku etkinliği daha düşüktür. Hastalarda ideal yaklaşım bu alışkanlıklarını tamamen kaldırmalıdır. Ancak bırakamayanlara en azından yatma saatine yakın kullanmamaları önerilmelidir” dedi.

Düzenli egzersizler (özellikle akşamüstü yapılan) uyku kalitesini arttırdığının altını çizen Nöroloji Uzmanı Anıl İbrahim Tuncer, “Ancak uykudan 3-4 saat önce fiziksel yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Yatak odası sadece uyku ve cinsel yaşantı için kullanılmalıdır. Yatak odasında televizyon ya da kitap okunmamalıdır. Yatak odası ses, ışık ve ısı yönünden en uygun düzeyde olmalıdır. Yatma saatinden 4- 6 saat öncesinde alkol tüketilmemelidir. Uyku öncesi aşırı yemek yemek ya da açlıktan kaçınılmalıdır. Yatak odasının sıcaklığı; 22-24 derece arasında olmalıdır. Uykudan en az 1 saat öncesi bir gevşeme periyodu oluşturulmalıdır. Bunun sağlanmasında; gevşeme egzersizleri, ılık duş alma, uykuya dalmayı kolaylaştırmak için uyku öncesi farklı bir odada kitap okumak, klasik müzik dinlemek etkili olabilir. Gevşeme; bir günlük programın parçası olmalı ve düzenli uygulanmalıdır. Uyku saatlerine mümkün olduğunca sadık kalınmalı, hafta sonları ve tatillerde dahi aynı saatlerde yatıp- aynı saatlerde kalkmaya özen gösterilmelidir. Uykunun uyunacağı ortam ( yatak-yastık-yorgan 3’lüsü) rahat olmalıdır. Kullanılan materyallerin hijyenik olması, çok sert veya yumuşak, çok kalın ya da ince olmamaları gerekir. Kalın bir yorgan; vücut ısısını arttırarak gece terlemelerine ve uyku bölünmelerine yol açabileceği gibi, ince bir yorgan ile de üşümek ve rahatsız edici rüyalar sebebi ile uykuda sık sık bölünmeler olabilir. Yatak; esnek ve ortopedik olmalı, deforme olmuş olmamalıdır” şeklinde konuştu.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayınlanan ‘Psikoloji Saati’ adlı programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı. Programın yönetmenliğini Mustafa Mert ve Ali Kemal Zerenli ve Şirvan Selçuk yaptı.





Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları