Gündem Haberleri Tümü

Op. Dr. Sinan Erdoğan; ‘Rahim Ağzı Kanseri Önlenebilen Bir Hastalıktır’

Perşembe sabahları Mega Radyo’da canlı yayınlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ programında bu hafta kadın hastalıkları ile ilgili konular konuşuldu. Mega Medya Genel yayın yönetmeni, usta radyocu Semir Yazıcı’nın sunduğu Programın canlı yayın konuğu İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Op. Dr. Sinan Erdoğan kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili önemli bilgileri paylaştı.

Özel Gelişim Hastanesinin başarılı ve deneyimli hekimlerinden Op. Dr. Sinan Erdoğan, kadın hastalıkları, laparoskopi, rahim ağzı kanseri, meme kanseri, doğum yöntemleri, HPV virüsü gibi konular hakkında önemli bilgiler verdi.

Ocak ayının rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olması dolayısıyla rahim ağzı kanserine değinen Op. Dr. Sinan Erdoğan; “Cinsel yolla bulaşan farklı enfeksiyonların olması, erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, tütün kullanımı, beslenme alışkanlığı, yüksek doğurganlık sayısı, rahim ağzı kanserinin oluşturduğu risk faktörleridir. Tarama ve erken teşhis ile tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, jinekolojik muayene ve smear testi ile rahatlıkla tanı konulabilmekle birlikte erken teşhisi ve tedavisi yapıldığında başarı oranı çok yüksektir. Ülkemiz bu konuda gelişmiş ülkeler düzeyinde hizmet vermektedir. Kanser tarama ve eğitim merkezleri (ketem), sağlıklı hayat merkezleri (SHM), toplum sağlığı merkezleri (TSM) ve aile sağlığı merkezlerinde (ASM) kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.” dedi.

Laparoskopi, hakkında da bilgiler veren Op. Dr. Sinan Erdoğan; ” kapalı ameliyat olarak bilinen, açık ameliyat yöntemine göre hastanın ameliyat sonrasında daha az acı hissetmesini ve çok daha çabuk iyileşmesini sağlayan bir tanı ve tedavi şeklidir. Geleneksel cerrahi yöntemlere kıyasla laparoskopi ameliyatı sonrası iyileşme son derece hızlıdır.

Doğuma kısa bir süre kala anne adaylarının endişeye kapıldığına ve artan kaygıların yanlış kararlar alınmasına neden olduğuna dikkat çeken Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan; “doğum sonrasında iyileşme süresi kısa olan normal doğum, sezaryene göre daha sağlıklıdır. Ancak anne adayları, doğumun kolay olması için sezaryene daha olumlu bakıyor. Oysa normal doğum sezaryenden daha sağlıklıdır. Normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali ilk planda değerlendirilmeli, mümkünse sezaryen birinci tercih olmamalı" dedi.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayımlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ söyleşi programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı. Mega Medya Grubu Genel Müdürü Semir Yazıcı’nın hazırlayıp sunduğu programın teknik kumanda masasını Mustafa Mert ve Şirvan Selçuk yönetti.

 

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları