Gündem Haberleri Tümü

Arsuzlu Kadınlar Kooperatifle Daha Güçlü

S.S. Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi gerekli yasal prosedürleri tamamlayarak kuruluşunu gerçekleştirdi.

Türkiye’de, kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefi çerçevesinde ülke kooperatifçiliğinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hayata geçirilen Kooperatiflerin Desteklenmesi (KOOP-DES) Programı kapsamında, Hatay’ın da dahil olduğu 11 ilden 54 kadın kooperatifinin, toplam bedeli 7,3 milyon lira olan projelerinden 5,4 milyon lirasının Ticaret Bakanlığı’nca hibe desteği olarak karşılanmasına karar verildi.

Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi faaliyet programında, Atalık tohum, zehirsiz tarım uygulamalarıyla elde edilecek sağlık ürünlerinin yaş olarak veya işlenerek kooperatif kanalıyla satışını yapmak suretiyle kadınların ve ortakların ekonomik fayda görmeleri, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeleri sağlanacak. Arsuz tarımına getirisi yüksek ve sağlıklı yeni ürünlerin kazandırılması için çalışmalar yapacak olan kooperatif, tarımı turizm ile birleştirerek ekolojik köy, sağlık ve gastronomi turizminin hayata geçirilmesinde büyük bir rol üstlenecek.

Arsuz’da toprak analizi yapılmış olup bölgenin coğrafyası ve ikliminin yapılacak çalışmalar için uygun olduğu tespit edilirken, bölgeye lazım olacak tarımsal ürünlerin fidelerin üretimleri gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra Sera tarımının eğitimi ile seracılığın da geliştirilmesini sağlayacak olan kooperatif, kadın emeğini değerlendirirken, faaliyet konularına uygun üretim ve istihdama katkı sağlayacak.

Destekler

Verilen destekler, büyük oranda makine ve ekipman alımına yönelik oldu. Bu kapsamda, Ticaret İl Müdürlüğü’nün ve Ticaret Bakanlığının hibesi kesinleşmiş olup, 180 Bin Liranın yüzde 25’nin ödeyerek 5 makine alınmış olacak. Projenin onaylanması durumunda Tarım Akademisi projesi içerisinde yer alan 2 katlı ve 660 metrekare 2 bina ve sosyal tesis tüm makine ve donanımlarıyla yapılacaktır. Ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflerin, amaç faaliyet konularına uygun üretim ve istihdama katkı sağlayacak.

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları