‘Cildinizi Emin Ellere Emanet Edin’

04 Mart 2022 Cuma 17:13
Bu haber 416 kez okundu

Deri ve zührevi Hastalıklar (dermatoloji) Uzmanı Dr. Canan Özkaya, vücudun en önemli parçası olan deri ile ilgili tüm işlemlerin mutlaka hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini vurguladı.

‘Cildinizi Emin Ellere Emanet Edin'

Deri ve zührevi Hastalıklar (dermatoloji) Uzmanı Dr. Canan Özkaya, vücudun en önemli parçası olan deri ile ilgili tüm işlemlerin mutlaka hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini vurguladı. 

Ankara Tıp Fakültesi mezunu 46 yıllık hekim olan Deri ve zührevi Hastalıklar (dermatoloji) Uzmanı Dr. Canan Özkaya kozmetik işlemlerin mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerektiğini ifade ederek; “Hekimlik çok kıymetli, çok değerli… Özellikle uzman hekim olmak, spesifik bir dalda ihtisaslaşmak çok önemli. Örneğin ben dermatolojiyi seçtim, dermatoloğum. Derinin her şeyini bilirim, bilmekle yükümlüyüm. Onlarca cilt hastalığı var onlara vakıfız zaten. Bir de son 20 yıldır dermakozmotoloji çok gelişti Türkiye'de bütün dünyada olduğu gibi. Bunun için bilimsel bilgiler gerekmektedir. Derinin anatomisi, fizyolojisi, damarlar, sinirler bunlar o kadar detay ki hala her daim online toplantılar olsun, kongreleri olsun her an kendimizi güncellemekle görevliyiz. Deriyi tanıyan hekim olarak biz dermatologlar, elbette ki bizim çok büyük bir farkımız var. Deriyi tanımadan sadece 2-3 günlük, 1 aylık kurslarla kozmetik işler yapılamaz hem yasal değil hem insan sağlığı için tehlike arz etmektedir. Ben güzellik salonları olmasın demiyorum asla herkes işini yapacak. Güzellik salonunda kaş yapılsın, kirpik yapılsın, ağda yapılsın, güzelliğe dair işlemler yapılsın o zaten bizim işimiz değil ama kozmetik işlem, yani deri ve deri eklerinin içine girerek, bazı maddeleri enjekte ederek ya da bazı enerji bazlı cihazları kullanarak yapılan işlemler kesinlikle ama kesinlikle uzman hekim işi. Tabii ki güzellik salonlarını ben tenzih ediyorum. Maalesef duyuyoruz Türkiye'nin çeşitli yörelerinde bir burun dolgusu yapılıyor, mesleği olmamasına rağmen, burunda kalıcı hasar oluşuyor ya da dudak dolgusunda aynı şekilde kalıcı hasar oluşuyor. Çünkü derinin anatomisini, damarlarını, sinirlerini bilemez hekim dışında biri. Hekim olmayan birinin, hiçbir zaman eli enjektör tutamaz, tutmamalı” şeklinde konuştu.

Yorum Gönder